Studenti vystavili vysokým školám nelichotivé vysvědčení

Praha - České vysoké školství by polovina studentů oznámkovala na trojku, čtvrtina dokonce na čtyřku. Mladí lidé navíc očekávají, že do deseti let se stav ještě o dost zhorší. Vyplynulo to z on-line dotazníku České studentské unie, do něhož se zapojilo 5 724 studentů a absolventů středních a vysokých škol. Unie chce proto tlačit na ministerstvo školství kvůli prosazení reforem. Zatímco se školným by podle ankety souhlasila třetina studentů, mezi absolventy podporuje zpoplatnění studií téměř polovina.

„Pouze jedno procento respondentů hodnotí stav českého vysokého školství jako výborný, naopak podle pěti procent je nedostatečný,“ uvedl mluvčí studentské unie Jiří Kohout. „Je alarmující, že téměř čtvrtina respondentů očekává, že české školství bude v příštích deseti letech na propadnutí.“ 

Za největší problémy označili studenti nedostatek financí (64 procent dotázaných), kvalitu vysokých škol (56 procent) a také nekompetentnost vedení ministerstva školství (58 procent) a klientelismus na školách (55 procent). 

V otázce školného se názory studentů a absolventů liší. S poplatky by souhlasila třetina studentů, ale polovina absolventů. „Větší ochota absolventů platit školné pravděpodobně souvisí s tím, že řada z nich má již možnost vidět, že vysokoškolské vzdělání i přes všechny problémy umožňuje získat výrazně vyšší platové ohodnocení, a přijde jim proto správné, aby se na jeho financování studující nějakou formou podíleli,“ vysvětlil Kohout. S poplatky také více souhlasí studenti ekonomických oborů, proti jsou spíš studenti humanitních směrů. 

Zástupci unie, která zastřešuje desítky studentských vysokoškolských organizací, už také poslali dopis novému ministrovi školství Petru Fialovi. Žádají v něm, aby neustupoval odpůrcům reforem a změny ve vysokém školství prosadil.  

Česká studentská unie spustila projekt Inventura školství, v rámci něhož chce pořádat besedy s odborníky na školství, ale také s experty z praxe. Prostřednictvím studentské televize a rádia chce do debaty o změnách ve vysokém školství vtáhnout i studenty. „Když nám nebude ministerstvo školství naslouchat, připravíme sami věcné návrhy zákonů s cílem zlepšit české školství,“ představil Kohout krajní variantu. V oficiální reprezentaci vysokých škol, která jedná s ministerstvem o podobě reforem, přitom studentský hlas zastupuje Studentská komora Rady vysokých škol.