Sněmovna se příští pátek mimořádně sejde, aby řešila stav justice

Praha - Poslanci se příští pátek sejdou na mimořádném jednání. Budou probírat situaci v české justici. Schůzi svolal předseda sněmovny Miloslav Vlček na žádost sociální demokracie, která tak reaguje na čtvrteční výrok Krajského soudu v Praze. Podle něj špičky české justice v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou neoprávněně zasahovaly do vyšetřování kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka i dalších trestních kauz, což znamená, že se stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová nemusí omlouvat za výrok o „justiční mafii“. Premiér Topolánek ale Veseckou odvolávat nechce.

„Reagujeme hlavně na šokující fakta, která padla v průběhu procesu. Hovořím zejména o výpovědích státních zástupců… jsou zbaveni mlčenlivosti jen částečně, je otázkou, kdyby byli zbaveni mlčenlivosti úplně, co dalšího bychom se dozvěděli,“ vysvětlil žádost na mimořádnou schůzi sociálních demokratů ve Studiu ČT24 šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Sociální demokraté nechtějí na schůzi hodnotit samotný rozsudek, ale právě to, co zaznělo v průběhu svědeckých výpovědí. Podle Haška je teď správná doba, aby se celou věcí zabývala sněmovna.     

Opozice i předsedkyně poslanců Strany zelených Kateřina Jacques míní, že vláda by měla Veseckou odvolat. Premiér Mirek Topolánek i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil to odmítají. „Ministr spravedlnosti může iniciovat odvolání nejvyšší státní zástupkyně. Ve chvíli, kdy premiér jasně deklaroval podporu doktorce Vesecké, je to pro mě jasný signál, že doktorka Vesecká má ve funci setrvat a nebudu navrhovat její odvolání,“ prohlásil Pospíšil. 

Premiér i ministr navíc připomínají, že rozsudek ještě není pravomocný. Zelení chtějí debatu o situaci na státním zastupitelství otevřít na pondělním zasedání vlády.

Socialisté požadovali, aby se sněmovna touto otázkou zabývala již dnes v rámci své řádné schůze. Neuspěli ale, a tak reagovali vyvoláním mimořádné schůze. Je pravděpodobné, že se koalice pokusí sněmovní jednání o Vesecké a stavu státního zastupitelství zablokovat i v pátek. Možné je, že poslanci schůzi pouze otevřou, poté ale neschválí její program.