Prezident rozdal 13 milostí a zastavil jedno stíhání

Praha - Prezident Václav Klaus udělil dalších třináct milostí a v jednom případě zastavil trestní stíhání. Pokračovat kvůli Klausovu rozhodnutí nebude stíhání Romana Jandíka obviněného z podvodu. Prezident také prominul několik trestů za majetkové a další trestné činy. Zdůvodnil je většinou humanitárními důvody.

„U Romana Jandíka (prezident) rozhodl, aby se nepokračovalo v trestním stíhání pro přečin podvodu. Přihlédl k dosavadnímu řádnému a bezúhonnému životu jmenovaného, který způsobenou škodu v plné výši uhradil,“ uvedl prezidentův mluvčí Radim Ochvat. 

Gabriele Trachtové prominul prezident zbytek trestu odnětí svobody uloženého za zpronevěru. Podle Ochvata přihlédl k tomu, že se činu dopustila ve věku blízkém věku mladistvých a škodu v plné výši uhradila. „Řádně se stará o svá nezletilá dvojčata. Část trestu již vykonala a v minulosti nebyla trestána,“ uvedl mluvčí.

Anně Maroszové zase prezident zmírnil trest za majetkovou trestnou činnost ze šesti let na čtyři roky. Vedle toho prezident prominul trest Věře Kalejové odsouzené za úvěrový podvod. „Přihlédl k tomu, že jmenovaná pečuje o osm nezletilých dětí,“ vysvětlil Ochvat.

Klaus byl v minulosti několikrát kritizován za udělení kontroverzních milostí. Možnost korupce v této věci ale rezolutně popřel. V únoru prezident například rozhodl o odkladu trestu za zpronevěru u podnikatele Tomáše Maliny odsouzeného za stomilionový podvod s pohonnými hmotami. Rozruch vzbudila také Klausova milost pro ředitelku soukromé Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou odsouzenou za podplácení a zpronevěru.

Policie se zabývala údajnou korupcí při udělení prezidentské milosti bývalé policistce Radce Kadlecové odsouzené na dva roky vězení za úplatky. Detektivové ale nezjistili, že by byl spáchán trestný čin, a případ proto odložili.