Vojáci udělají čelem vzad. O smyslu hlídek v ulicích pochybuje i Stropnický

UDÁLOSTI: Počty vojáků v ulicích velkých měst by se mohly ještě snížit (zdroj: ČT24)

Smíšené policejní a vojenské hlídky sice mají v ulicích Prahy, Brna a Ostravy zůstat do poloviny května, poslední dva týdny by ale mohlo být vojáků v ulicích méně. Uvažuje o tom ministr obrany Martin Stropnický. Za nepřiměřené má smíšené hlídky, které se objevily v polovině března po teroristickém útoku v Bruselu, i část opozice. Od ministrů vnitra a obrany chce slyšet, zda policisté a vojáci nechybí jinde.

Proč chodí policisté ve dvou? Podle zlidovělého vtipu je to proto, že jeden umí číst a druhý psát.

Česká velkoměsta v posledních měsících křižují ne dvou, ale rovnou tříčlenné hlídky – dva vojáci a jeden policista. Aktivita smíšených hlídek v ulicích Prahy, Ostravy a Brna však začala vzbuzovat kontroverze. Původně měly být smíšené hlídky v ulicích do poloviny května, zmizí zřejmě rychleji.

Na smysl smíšených hlídek se budou ministrů ve sněmovně ptát opoziční poslanci. „Chceme se zeptat ministra vnitra, jestli je situace skutečně tak vážná, že vyžaduje, aby po ulici chodili v rojnicích policisté s vojáky,“ uvedla poslankyně Jana Černochová (ODS).

Přítomnost vojáků v ulicích přitom již zeslábla, z původních 550 vojáků se do kasáren vrátila stovka. Hlídky však zeštíhlily pouze v Brně a Ostravě. „Dříve byly v poměru jeden policista a dva vojáci. V současné době je to jeden policista a jeden voják,“ upřesnila brněnská policejní mluvčí Štěpánka Komárová. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) upřesnil, že v Praze zůstávají hlídky v původním počtu, protože ve městě „bylo nahlášeno násobné množství předmětů, které evokovaly nástražný výbušný systém“.

Bezpečnostní složky nicméně jednají o dalším snížení počtu vojáků v ulicích. „Je čas, aby se na některém z nejbližších zasedání vlády o tom mluvilo, vyhodnotilo se to. Nechci zbytečně zaměstnávat vojáky v ulicích,“ poznamenal ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Pozastavil se také nad videozáznamem zásahu smíšené hlídky proti mladíkovi, který na autobusovém nádraží na pražské Florenci neukázal občanský průkaz. „Nedívalo se mi na to dobře,“ poznamenal ministr, ačkoli podotkl, že „to nebyla až tak věc vojáků, kteří tam byli“.

Policie zákrok hájí s tím, že muž na hlídku skočil. Přitom ale upadl a policisté s vojáky ho zadrželi. „Řešení bylo podle kontrolních orgánů pravděpodobně správné,“ tvrdí mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Jaký efekt smíšené hlídky mají na pořádek a bezpečnost v ulicích, zatím není jasné. Jestli se například díky vojákům v ulicích měst snížila kriminalita, ukáží statistiky až poté, kdy z ulic úplně zmizí.