Senátoři mají před sebou opětovný pokus zrušení imunity

Praha - Opětovný pokus senátorů o prosté zrušení doživotní imunity zákonodárců a ústavních soudců nezměnil svou podobu ani po dnešním projednání v senátní ústavní komisi. Důvodem byla snaha neohrozit hladké schválení této ústavní novely ve sněmovně navzdory kritice, že návrh opět představuje jen dílčí řešení. Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) novináře seznámil s představou zavést ztrátu mandátu odsouzeného zákonodárce až další novelou ústavy, která se chystá právě po zrušení doživotní imunity zákonodárců.

„V tuhle chvíli asi není příliš rozumné to komplikovat,“ uvedla předsedkyně komise Jiřina Rippelová (ČSSD). Otázka ztráty mandátu pro zákonodárce odsouzeného do vězení by se podle ní měla řešit až v chystané komplexnější ústavní novele. „Projednali jsme to s kolegy ve sněmovně, nic jiného není jistota, že projde,“ potvrdil místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. „Sněmovna čeká na toto a je na nás, abychom napravili naši vlastní chybu,“ přidal se místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL).

Senát totiž prakticky totožnou poslaneckou novelu ústavy před třemi týdny neschválil, přičemž k přijetí chyběly jen dva hlasy. Příčinou bylo podle zastánců předlohy spíše to, že o předloze tehdy rozhodovalo jen 48 z 81 senátorů. Novelu nepodpořilo 21 členů horní komory.

Předseda ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl:

„Máme připraveny i další návrhy týkající se toho, co se v Poslanecké sněmovně řeší aktuálně, že poslanec nebo senátor, který bude (…) odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody za jakýkoli trestný čin, by měl automaticky přijít o mandát a nemuselo by se čekat, zda s tím souhlasí, či nikoli.“

Senátorský návrh by tak podle jeho tvůrců - předsedy senátního ústavně-právního výboru Miroslava Antla (za ČSSD) a šéfky senátorů TOP 09 a STAN Soni Paukrtové - měl umožnit reparát za dubnové rozhodnutí. Rychlá změna je nutná kvůli tomu, aby zákonodárci a ústavní soudci neměli větší imunitu než budoucí přímo volený prezident, uvedla Paukrtová.

Další novela se zamyslí nad zákonodárci ve vazbě

Příští novela by podle senátorky Paukrtové měla také řešit otázku výkonu mandátu
zákonodárce, který je ve vazbě, což se stalo aktuálním kvůli kauze bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha, obviněného z přijetí úplatku. Novela bude podle Paukrtové předložena tento pátek s tím, že Senát by ji projednával na červnové schůzi.