Do Prahy přiletěl Netanjahu, v akci je 500 policistů

Praha – Do Prahy přiletěl na dvoudenní návštěvu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Spolu s ním přicestovalo i sedm ministrů jeho vlády. Netanjahu se setká se svým českým protějškem Petrem Nečasem (ODS). Jednat spolu budou i členové obou kabinetů. Bude se diskutovat o rozvoji dvoustranných hospodářských i kulturních vztahů, ale také o konkrétních projektech spolupráce Česka a Izraele, například v oblasti vzdělávání a výzkumu. Obě strany společné zasedání považují za důkaz mimořádných vztahů, takové schůzky nebývají časté. Česko je v EU na straně největších spojenců Izraele.

Protože předseda izraelské vlády patří k velmi střeženým zahraničním politikům, platí v Praze zvýšená bezpečnostní opatření - v akci je 500 policistů. Dopravu v ulicích však návštěva naruší jen málo - pouze při průjezdech kolony delegace.

Členy Netanjahuovy delegace budou ministr zahraničí Avigdor Lieberman, ministr průmyslu, obchodu a zaměstnanosti Šalom Simhon, ministr vědy Daniel Herškovic, ministr sociálních věcí a spojů Moše Kahlon, ministr dopravy Jisrael Kac, ministr bytové výstavby Ariel Attias a ministryně kultury a sportu Limor Livnatová. Budou jednat se svými resortními protějšky. 

Na společné schůzce vybraných členů kabinetů obou zemí se Nečas dohodl s Netanjahuem loni v září, když český premiér navštívil Jeruzalém. Netanjahu byl naposledy v Česku loni v dubnu. Už tehdy jednali s Nečasem například o posílení spolupráce obou zemí ve výzkumu a vývoji. Hovořili také o ekonomice či kooperaci armád a obranného průmyslu.