Stropnický: Vojenské hlídky nebude nutné držet v ulicích donekonečna

Stropnický: Hlídky nebude důvod držet v ulicích donekonečna (zdroj: ČT24)

Útok zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO) zůstal zatím bez trestu. Soud ve čtvrtek podezřelého mladíka osvobodil – nebyly proti němu důkazy. Ministr v té souvislosti poukázal na radikalizaci společnosti. Kam až to může zajít? A jak se česká armáda zapojí do boje proti takzvanému Islámskému státu? Na tyto a další otázky odpovídal ministr Stropnický v Interview ČT24.

Čtvrteční jednání soudu bylo pro mnohé neobvyklé. Sama žalobkyně uznala, že existuje jen jeden nepřímý důkaz, a to pachová stopa na lahvi. Státní zástupkyně přiznala, že důkazy nestačí na to, aby byl obžalovaný – ruský student – za tento skutek uznán vinným. Soud mladíka nakonec zprostil obžaloby.

Ministra obrany Martina Stropnického rozhodnutí soudu nepřekvapilo. „Já bych se bránil tomu někoho známkovat za jeho práci, protože to je ten řetěz orgánů činných v trestním řízení a já bych je neměl nijak hodnotit. Spíš si myslím, že daleko důležitější než to, jak soud dopadl, je fakt, že se ten skutek stal, a to nikdo nezpochybňuje. Je špatné, že se někdo takovým způsobem pokusí likvidovat dům – nejen dům ministra obrany, ale kohokoliv jiného,“ říká Stropnický.

„Musíme kultivovat nesouhlas“

Na Twitteru k tomu napsal, že soud se netýká jen útoku na „Stropnického dům“, ale zejména „souvisí s rostoucí radikalizací části společnosti proti hodnotám, které zastáváme. Je to fakt, proti kterému je potřeba se postavit.“

Podle ministra je způsobem, jak tomu čelit, už jen to, že se o tom mluví ve veřejném prostoru a stává se z toho společenské téma. „Důležité je, aby se podařilo zajistit výměnou názorů a jejich publikováním diskuzi, která tyto věci odkáže do končin, kam patří, tedy vytěsní je ze společnosti. Vše vyplývá z jednoho faktu: Ten, kdo se mnou nesouhlasí, musí být nějak potřen, v extrémní podobě zlikvidován. To je cesta do pekel, my musíme kultivovat nesouhlas, který bude civilizovaný, a nikoliv likvidační,“ zdůrazňuje Stropnický. 

Podpoří ANO Zemana?

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš zmínil před časem v souvislosti s kandidátem na prezidentské volby právě jméno Stropnického. Podle něho samotného je tato záležitost, tedy skutečnost, zda hnutí ANO svého kandidáta postaví, či ne, stále předmětem diskuzí. A zároveň odmítl spekulovat o tom, koho by hnutí podpořilo a zda by tím zvoleným byl současný prezident Miloš Zeman. „Neberte to jako vyhýbavou odpověď, ale až k té hoře přijdeme, tak ji přejdeme, to nyní neřešíme,“ uvedl. 

On (syn Matěj) byl vždycky hubatej. Já to ale nezkoumám, do jaké míry jsou (představitelé hnutí ANO) pod něčím vlivem. Je ale pravda, že mají svůj názor, že někdy i překvapí, že někteří jsou tvrdohlaví, a obtížně se přesvědčují o něčem, s čím mají vnitřní problém souhlasit. Ale ta sestava vznikla, dostala mandát ve volbách a je s ní potřeba pracovat.
Martin Stropnický
ministr obrany (ANO)

Vojenské hlídky zřejmě zůstanou na letišti

Podle Stropnického jsou priority armádních misí na příští dva roky kolektivní obrana NATO, mise v Afghánistánu, v Mali a boj proti tzv. Islámskému státu. Co si však konkrétně pod tím představit? „Už v minulých měsících jsme poslali nezanedbatelné množství munice iráckým Kurdům, a to v milionech kusů. A i to, že armáda se konečně zbavila L-159, pověstných bitevníků, tedy že došlo k dohodě s iráckou stranou na odprodeji, tak to je pro ně citelná pomoc, byť je to na komerční bázi,“ říká Stropnický.

A k tomu je podle něho třeba také započítat  výcvikové aktivity. „Nejmarkantnější je letecký výcvikový tým v počtu 35 lidí, který bychom rádi poslali již letos v červnu až do konce roku 2018 do Bagdádu,“ vysvětluje ministr. Tento tým pak bude realizovat výcvik na zmíněných bitevních L- 159.

Podle něho však větší zapojení do bojů s Islámským státem nebude znamenat nějaké větší riziko pro české lidi. „Mezinárodní komunita, která s Islámským státem bojuje, je dost široká. A nelze čekat, že to za vás někdo vyřeší,“ zdůrazňuje.

obrázek
Zdroj: ČT24

A dodává, že pokud jde o hlídkující vojáky v českých ulicích, tak se bude v dohledné době projednávat, zda je ještě důvod k tomu, aby tato aktivita pokračovala. „Myslím, a nechci to zakřiknout, že nebude důvod držet první stupeň donekonečna. Nevylučoval bych ale třeba jejich setrvání na letišti. A to můžeme mluvit o určitém štěstí - když pojedete do Říma, a to nemluvím o Bruselu, uvidíte na každé křižovatce obrněná vozidla a v metru jednotky, které jsou staženy z Alp, uvidíte tam horské myslivce. A přesto lidé nerezignovali na své normální životy a kávu na zahrádce na ulici,“ řekl ministr.