Školy už znají výsledky státních maturit

Praha - Střední školy se dnes dozvěděly výsledky maturitních testů svých studentů. Horší známky čekají hlavně ti, kteří maturovali z matematiky v těžší verzi, kvůli příliš náročnému testu se muselo zmírnit hodnocení. Centrum pro přípravu maturit CERMAT na webu vyvěsilo vedle výsledků také kompletní zadání testů i se správnými odpověďmi.

Část škol už poslala výsledky testů maturantům e-mailem, některé školy žákům výsledky sdělí až ve středu při zahájení ústních maturit. Ode dne, kdy se studenti dozví výsledky, mohou do pěti dnů na ministerstvo školství poslat žádost o přezkum výsledku testu, pokud by s ním nebyli spokojeni. Výsledky písemných prací z češtiny a jazyků budou známy příští týden, ústní část maturit potrvá do 8. června.

Druhý ročník státních maturit zatím poznamenaly hlavně problémy s testem z matematiky v obtížnější verzi, byl totiž výrazně těžší než loni. CERMAT proto musel hodnocení zmírnit, namísto 16,8 procenta studentů, kteří měli propadnout, tak s pětkou nakonec skončilo jen 2,8 procenta. Za chyby se omluvil i nový ministr školství Petr Fiala. Jednotné zkoušky letos vyjdou na zhruba 207 milionů korun.

Soukromá společnost Scio už oslovila maturanty, kteří zároveň dělali národní srovnávací zkoušky od Scia. Porovnáním výsledků maturit a scio testů z loňska a letoška chtějí podle mluvčího firmy Bohumila Kartouse srovnat obtížnost testů Scia a CERMATu.