Halík: Extremisté začali bujet jako rakovina. Je alarmující, že to prezident povzbuzuje

Halík v Interview ČT24: Extremisté začali bujet, imunitní systém společnosti je ochromen (zdroj: ČT24)

Teolog a filozof Tomáš Halík byl šokován, jak se zhoupla morální atmosféra společnosti. Roli v tom podle něj hrají tři věci. Českému obyvatelstvu chybí vědomí identity, vyčerpal se kapitál důvěry vůči institucím a narušil se imunitní systém společnosti, uvedl v Interview ČT24. Extremistické skupiny tak bují jako rakovina, což proniklo až do samotného centra. I když by imunita měla vycházet z úřadu prezidenta, je podle Halíka znepokojující, že Miloš Zeman povzbuzuje negativní prvky ve společnosti.

Kultura demokracie se v Česku vlastně pořádně nerozvinula. Podle Tomáše Halíka lidé možná příliš snadno přišli k prostřenému stolu a představovali si, že cesta do Evropy a na Západ bude jednoduše spočívat v tom, že usedneme k bohatě prostřenému stolu. „Nechtějí si uvědomovat, že svoboda je spojena s určitou odpovědností, že musíme být také solidární s ostatními zeměmi, že nemůžeme pořád jenom brát, že se také musíme rozdělit o celoevropské problémy, takže proto tak protievropská nálada, provincialismus, krátkozraké myšlení,“ řekl Halík.

Je tak nutné brát rozmáhající se extremismus vážně. „Je to fenomén, který zachvacuje celou středovýchodní Evropu,“ uvedl Halík. Dospěl k závěru, že současnou atmosféru ve společnosti ovlivňují tři věci. „Jednak chybí jakési vědomí naší identity, a proto chybí i nějaká politická vize. Kdo jsme jako česká společnost a kam chceme patřit a kam jdeme? Svého času to formuloval Masaryk, svého času Havel, to zde chybí,“ přiblížil. Protože nemáme ujasněnou identitu, snadno se bojíme cizího, což představují uprchlíci přicházející často z arabských zemí a s islámskou vírou.

Druhý zdroj problémů pojmenovává jako vyčerpání kapitálu důvěry. „Ještě daleko důležitější než ekonomický kapitál je pro demokracii kapitál důvěry – ve stát, instituce, politickou sféru. Ten je ohromným způsobem otřesen,“ zmínil.

Prezident Zeman společnost neuklidňuje, ale povzbuzuje negativní prvky

Velkou nesnází je pak třetí bod – narušený imunitní systém společnosti. „V každé společnosti jsou extremistické skupiny, a to je něco, jako když v těle máme čas od času nádorové buňky, ale jestliže je doba normální, tak tělo a imunitní systém si s tím poradí,“ vysvětluje Halík. „Když jsme vystaveni stresům, nezdravému životnímu prostředí, tak začnou buňky bujet. To se tady stalo, extremisté začali bujet, imunitní systém společnosti je ochromen,“ doplnil.

Odpovědnost za „zdraví“ nesou podle Halíka univerzity, autority, církve nebo média, zkrátka složky, které se podílí na morálně-kulturním pilíři společnosti. Normální systém by tedy rakovinovou buňku zlikvidoval, jenomže ten schází. Jako zdroj imunity uvádí úřad prezidenta, který má v české společnosti tradici od Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla jako intelektuální a morální autorita. Jenomže prezident místo toho povzbuzuje rakovinové bujení, tvrdí Halík.

Neúcta ke vzdělaným lidem, kterou šíří třeba náš prezident, je strašně nebezpečná věc. Je třeba vzdělanosti, veřejné diskuse a jasně vystupovat proti demagogům, fašistům, ale taky se snažit porozumět, z čeho to vyrůstá – z neznalosti vlastní identity.
Tomáš Halík

„Je ojedinělé takovým způsobem povzbuzovat negativní prvky ve společnosti. Je to velmi znepokojující,“ dodal. Za pozitivní příklad dává slovenského prezidenta Andreje Kisku nebo jeho německého protějška Joachima Gaucka. „Uklidňují společnost zachvácenou strachy a propagandou,“ přiblížil.

Čínská návštěva jako bod obratu

Halík si myslí, že se Zeman stává loutkou oligarchů, kteří mají své obchodní zájmy. „Vypadá silně, ale silný není. Myslím, že silní jsou ti v jeho nejbližším okolí, kteří reprezentují zájmy Číny a Ruska, kteří tam mají své obchodní zájmy a tyto oligarchy fascinují tyto dvě východní země, protože tam existuje právní nihilismus, že tam je kapitalismus bez právního systému, a to se jim strašně líbí,“ vysvětlil.

Má ale dojem, že nedávná návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga se stane bodem obratu v české společnosti. Vděčí tak vlastně prezidentovi, že rozdělenou společnost znovu spojuje. „Jak prezident vypustil větu, že nás USA a EU manipulovaly a teď jsme od nich svobodní, spousta lidí si řekla a dost. Tady někdo otáčí kormidlo zahraniční politiky našeho státu bez mandátu občanů, vlády a parlamentu,“ uvedl Halík.