Potvrzeno. O vedení krajů a složení Senátu Česko rozhodne 7. a 8. října

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu proběhnou 7. a 8. října. O termínu hlasování rozhodl prezident Miloš Zeman. Původně avizoval termín o týden později, kvůli překročené délce současných mandátů by se tím ale volby dostaly do konfliktu se zákonem.

Že se krajská a senátní hlasování uskuteční 14. a 15. října, oznámil prezident republiky ve středu, při návštěvě Středočeského kraje. Záhy se ale ukázalo, že to není možné – volby by se totiž konaly po více než čtyřech letech od těch předchozích.

„Podle názorů expertů ministerstva je krajské volby třeba konat do čtyř let od konání předchozích. Jinak hrozí, že mohou být napadeny u soudu a prohlášeny jako celek za neplatné,“ varoval ministr vnitra Milan Chovanec. Zákon o volbách do krajských zastupitelstev stanoví, že „se konají ve lhůtě počínající třicátým dnem před uplynutím volebního období a končící dnem jeho uplynutí“.

Prezident proto nyní opravuje svou chybu a přichází s alternativním, neproblematickým termínem. O tom, že Češi poprvé od sněmovních voleb 2013 zamíří k urnám právě 7. a 8. října, informoval na Twitteru hradní mluvčí. 

Krajské volby se budou týkat třinácti krajů, neuskuteční se v Praze, kde se celoměstské zastupitelstvo volí v termínu komunálních voleb. Křesla hejtmanů bude v jedenácti regionech obhajovat ČSSD, v Ústeckém kraji KSČM a v Libereckém kraji STAN, resp. Starostové pro Liberecký kraj. Poprvé se jich zúčastní hnutí ANO.

Senátní volby proběhnou ve 27 obvodech, mj. v Karlových Varech, Plzni-městě, Praze 6, 10 a 11, Liberci nebo Ostravě-městě.