V Milovicích se narodilo mládě pratura – prapředka dnešních krav

V milovické přírodní rezervaci se narodilo první mládě pratura, což je zvíře, které už v přírodě vyhynulo. V Nizozemsku ale pratury zpětně vyšlechtili a loni přivezli stádo právě do Milovic. Porod trval asi hodinu a půl a vzhledem k tomu, že šlo u praturů o první porod v Česku, tak ho po celou dobu sledovali odborníci. V přírodě byl poslední pratur vyhuben už v roce 1627 v Polsku.

„Samice byla v té době sama několik desítek metrů od zbytku stáda. Ve 12:00 hodin se již olízané mládě pokoušelo o první napití od své pratuří maminky. To se mu asi po čtvrt hodině podařilo,“ uvedl ředitel společnosti, která zajišťuje chovatelský dohled, Karel Bendl.

O porodu byl informován také veterinář, který byl připraven v případě komplikací přijet. Zatímco u divokých koní je rození mláďat bez asistence člověka prověřeno tisíciletým vývojem, pratuři byli v přírodě vyhubeni v 17. století a vědci je zpětně šlechtí teprve od roku 2008.

Stádo zpětně šlechtěných praturů v Milovicích je první ve střední a východní Evropě. Jeden samec a pět samic tam bylo převezeno loni v říjnu z Nizozemska, kde zpětně šlechtí pratury nadace Taurus ve spolupráci s univerzitou ve Wageningenu. Cílem projektu je vytvořit zvíře, které stavbou těla, zbarvením i schopností přežít v přírodě bude přesně odpovídat původnímu praturovi.

Přírodní rezervace Milovice je prvním místem na světě, kde od loňského roku žijí všechny tři druhy velkých evropských kopytníků: zubři, divocí koně a pratuři. Zvířata mají spásat agresivní druhy travin a tím pomoci vzácným druhům rostlin i motýlů. Kromě praturů přivedly na svět mláďata i divocí koně – na dvou pastvinách už se prohání devět hříbat.