ČR by se proti trvalým kvótám bránila žalobou, naznačil Sobotka

Pokud by Evropská komise prosadila trvalý mechanismus přerozdělování migrantů, není vyloučeno, že by se Česko bránilo žalobou. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka v pořadu Partie televize Prima. Současně však zdůraznil, že věří, že trvalé kvóty v EU zavedeny nebudou. Důležitý podle něj je odpor Francie k návrhu Evropské komise.

Premiér Sobotka je přesvědčen, že se mu spolu s ostatními evropskými státy podaří zabránit vytvoření trvalého relokačního mechanismu, na jehož další fungování by již státy neměly vliv. Za zásadní považuje, aby o návrhu, který zřejmě Evropská komise předloží, jednala Evropská rada, a nikoli rada ministrů. Zatímco na ministerské úrovni je možné za určitých okolností odpůrce přehlasovat, na vrcholné úrovni to možné není, Evropská rada rozhoduje pouze jednomyslně.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) navíc řekl ČT, že je přesvědčen, že proti trvalým kvótám bude více zemí než jenom čtveřice, jež loni hlasovala proti jednorázovým kvótám, popř. visegrádská skupina. „Byl bych rád, kdyby Evropská rada takové rozhodnutí nepřijala. Věřím, že se najde vícero zemí, které se proti tomu ohradí,“ uvedl. I podle premiéra je podpora větší, trvalé kvóty odmítá i Francie.

Pokud by však Sobotka neuspěl a trvalé kvóty byly schváleny například na jednání ministrů vnitra – jako se stalo loni v září s dočasným relokačním mechanismem – nevylučuje žádnou možnou reakci včetně žaloby. „Pokud se zablokování mechanismu nepovede, pak bych nevylučoval žádnou možnost reakce,“ řekl předseda vlády na dotaz na možnou žalobu. Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) však poznamenal, že případná žaloba by mnoho šancí na úspěch neměla.

Trvalé kvóty by mohla následovat žaloba (zdroj: ČT24)

Změnu azylových pravidel předloží Evropská komise do poloviny roku. Počítá se dvěma variantami, jejich součástí je i přerozdělování migrantů. To vnímá český premiér špatně, již dříve se zmínil o snaze o federalizaci azylové politiky. Při jednáních s evropskými politiky bude poukazovat i na výsledek dosavadních českých pokusů o přijetí křesťanských uprchlíků z Iráku. Po příjezdu do Česka část Iráčanů stáhla své žádosti o azyl a buď se pokusila odjet do Německa, nebo se vrátila do vlasti.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) bezprostředně poté, co první skupina šestnácti iráckých křesťanů stáhla žádosti o azyl a dala najevo, že pojede dále na západ, hovořil o důkazu, že kvóty nefungují. Totéž si myslím premiér. „Dopadlo to podle starého českého přísloví: 'Za dobrotu na žebrotu',“ podotkl.

Evropský soudní dvůr již dostal žaloby kvůli kvótám schváleným na podzim. Podalo je Slovensko a Maďarsko. „Rozhodnutí bylo přijato v rozporu s evropským právem,“ řekl při podání žaloby slovenský premiér Robert Fico.

Česko sice loni hlasovalo proti zavedení kvót, ale – podobně jako Rumunsko, které rovněž bylo proti – k žalobě se nepřipojilo. Politici však o takové možnosti také uvažovali, vicepremiér Andrej Babiš (ANO) řekl koncem roku, že by se takovou možností měla zabývat vláda. Premiér však reagoval, že žalobu nepovažuje za vhodný krok. Nyní k tomu vládu znovu vyzval předseda opoziční ODS Petr Fiala.