Sokol kontra Marvanová. Boj o Rampulu jde do finále

Praha – Nejvyšší správní soud (NSS) získal již všechny podklady potřebné k tomu, aby mohl rozhodnout o kasační stížnosti ministerstva spravedlnosti v případě vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Toho šéf resortu Jiří Pospíšil odvolal z funkce, Městský soud v Praze ovšem tento krok v únoru zrušil, definitivně rozhodnout má právě NSS. Spor proti sobě rovněž staví dvě výrazné tváře české advokacie – někdejší poslankyni za Unii svobody Hanu Marvanovou, která svůj domovský resort zastupuje, a význačného právníka Tomáše Sokola.

Nejvyšší státní soud by měl o kasační stížnosti ministerstva spravedlnosti, které se brání verdiktu městského soudu, rozhodnout v polovině května. Soudci nyní procházejí veškeré podklady, na základě nichž mají rozhodnout spor o budoucí působnosti Vlastimila Rampuly v čele pražského vrchního zastupitelství. Informovala o tom mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Ministr viní Rampulu z toho, že závažně porušil své povinnosti například tím, že odmítl poskytnout Nejvyššímu státnímu zastupitelství informace, protahoval vyšetřování kauzy údajné korupce při plánovaném nákupu letounů Gripen či zasahoval do případu údajného tunelování Investiční a poštovní banky (IPB) a kauzy České pivo. Předseda senátu, který má případ na starosti, a zároveň předseda soudu Josef Baxa proto již dříve připustil, že kvůli závažnosti případu uvažuje o nařízení veřejného procesu.

Marvanová: Soud pochybení bagatelizoval

Významu případu dosvědčuje i právní zastoupení, které obě strany zvolily. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil si na pomoc najal svou předchůdkyni, právničku Hanu Marvanovou.  „Hana Marvanová je renomovanou advokátkou a nespornou osobností v oblasti společenského boje proti korupci. Kromě toho se dlouhodobě zabývá kauzami řešenými na Vrchním státním zastupitelství v Praze,“ vysvětlil počátkem dubna mluvčí ministerstva Jiří Hovorka důvody, proč úřad sáhl po externím pracovníkovi.

Podle Marvanové, jež kasační stížnost vypracovala, by měl Nejvyšší správní soud rozsudek městského soudu zrušit. „Městský soud v podstatě některá pochybení připustil, ale bagatelizoval je a vůbec se argumenty, které byly uvedeny v tom rozhodnutí o odvolání, nezabýval,“ upozornila Marvanová.

Sokol: Kasační stížnost napadení rozhodnutí nezpochybnila

V právním zástupci Vlastimila Rampuly má ovšem ministerstvo velkého konkurenta. Vrchního státního zástupce totiž hájí elitní český advokát Tomáš Sokol, mj. někdejší právní zástupce Radovana Krejčíře, Jiřího Paroubka i české vlády (ve věci rozpuštění Dělnické strany).

Podle Sokola ministerská stížnost hlavně teoretizuje a neobsahuje ani konkrétní výhrady k postupu městského soudu. „V podstatě říká, že soud měl důkazy hodnotit jinak. Myslíme si, že to účastníkovi řízení nepřísluší. Kasační stížnost nezpochybnila argumenty, které jsou uvedené v tom napadeném rozhodnutí, a proto navrhujeme, aby byla zamítnuta.“

Pokud by se to stalo, definitivně by platil rozsudek městského soudu a Vlastimil Rampula by zůstal ve funkci pražského vrchního státního zástupce. Kdyby dal Nejvyšší správní soud zapravdu ministrovi, spor by se vrátil k Městskému soudu v Praze a až do dalšího rozsudku by platilo Rampulovo odvolání z funkce.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)