Sleva na taxametru může maskovat daňový únik - přístroje už zkoumá ministerstvo

Finanční správa o problému ví – ale nemá taxametry v kompetenci (zdroj: ČT24)

Na český trh se opět vrátily taxametry, které řidičům umožňují manipulaci s tržbami. Taxikáři tak díky nim mohou upravovat měsíční výkazy, podle kterých odvádějí státu daň z příjmu. Přístroje už zkoumá ministerstvo dopravy, které uvažuje o zpřísnění příslušných předpisů.

Celý problém se týká funkce sleva, kterou jsou taxametry vybaveny. Díky ní lze snížit cenu třeba pro studenty nebo stálé zákazníky. Pokud by zákazník skutečně zaplatil méně, pak je vše v pořádku. 

Jenomže stejná funkce teoreticky umožňuje krátit daně. Pokud si totiž zákazník nevezme účtenku, taxikář může vzít peníze a do taxametru následně zadat slevu – třeba i stoprocentní. Takový výdělek potom není podle čeho danit. 

Firma Torola - výrobce taxametru - sice tvrdí, že přístroje odpovídají předpisům, podle ministerstva dopravy by se ale takový typ používat neměl. „Obrátili jsme se především na Český metrologický institut,“ uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. 

Právě metrologický institut zmíněný taxametr letos v lednu schválil - jeho ředitel Pavel Klenovský dodává, že zmíněné taxametry konzultoval právě s ministerstvem dopravy. To k nim vydalo následující stanovisko: „Taková funkce může u taxametrů být s tím, že jak původní údaje taxametru, tak údaje po stornu musí být zaznamenány v paměti taxametru.“ 

Jenže to, že jsou údaje v paměti taxametru, ještě neznamená, že se objeví i na měsíčním výkazu jízd. A ten je podkladem pro daň z příjmu. O problému ví i Finanční správa , která ale nemá taxametry ve své kompetenci. Spoléhá proto na zavedení elektronické evidence tržeb pro taxislužby od roku 2018.