Bývalý šéf věznic věnoval podřízenému pozlacenou šavli - prošetřuje to GIBS

Rozsáhlé vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů ve Vězeňské službě prověřuje několik zakázek vypsaných za bývalého ředitele Pavla Ondráška. Jde zejména o podezření z neúčelně vynaložených peněz na údajně nepotřebné studie. Kontrolují se zakázky i na oblečení. GIBS navíc začal prověřovat okolnosti, za kterých z majetku věznic zmizela vzácná pozlacená generálská šavle. Bývalý ředitel ji totiž dal jako kázeňskou odměnu svému podřízenému.

Pavel Ondrášek věnoval generálskou šavli svému řediteli kanceláře Robertu Káčerovi v hodnosti majora. Ten už mezitím odešel do civilu: „Já jsem to dostal jako kázeňskou odměnu a je to stejné jako každá jiná generálská šavle, kterou dostávali někteří vybraní příslušníci,“ hájí se Káčer. Také Ondrášek odmítá, že by porušil nějaké nařízení – odměna prý byla udělena v souladu se služebním zákonem.

Jenže podle vedení věznic byla šavle unikátní – šlo o vůbec první generálskou šavli v novodobé historii Vězeňské služby, která byla vyrobena v roce 2006 u příležitosti jmenování prvního šéfa vězeňské služby Luďka Kuly do hodnosti generála. „Byla vyvedena z majetku vězeňské služby a v tuto chvíli by se měla nacházet v soukromém majetku pana Káčera, určitě to není standardní postup,“ tvrdí mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Kromě šavle prošetřuje Generální inspekce také další zakázky: jde například o proplacené studie na kuchyně a úpravu uniforem, které ale nebyly dál využity. Inspekce šetří i zakázku na oblečení. Podle Vězeňské služby jsou dodané vzorky nepoužitelné. Ondrášek i tady pochybení odmítá. „Ty věci mě znepokojují…já jsem zvědav na výsledky toho šetření,“ uvedl k tomu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Ondrášek pochybení odmítá: Kázeňská odměna byla v souladu se zákonem (zdroj: ČT24)

Bývalé a současné vedení si zakázky vyčítají vzájemně

Otázkou je, zda šetření neskončí do ztracena: současné i minulé vedení Generálního ředitelství vězeňské služby podalo v souvislosti se zakázkami v posledních třech letech asi dvacítku trestních oznámení, inspekce ale zatím nikoho neobvinila.

Je proto možné, že si mezi sebou vyřizují účty Dohnal s Ondráškem – také Ondrášek totiž poté, co v čele věznic vystřídal Dohnala, nechával prověřit zakázky minulého vedení. Dohnala pak ale zpět do funkce vrátil soud, teď se zase prověřují zakázky z Ondráškova období.