Restituce se znovu odkládají, církvím už dochází trpělivost

Praha – Kardinál Dominik Duka kritizuje odklady ve schválení církevních restitucí. Poslanci o nich měli hlasovat na své středeční schůzi. Ústavně-právní výbor ale zákon nestihl projednat a předloha tak z programu sněmovny minimálně na další měsíc mizí.

Zákon o církevních restitucích je po dlouhých letech vyjednávání hotov, ale politici na jeho schválení nespěchají. Církvím tak začíná docházet trpělivost. „Jestli někomu tyto věci tak trošičku vadí, tak ať řekne, proč mu vadí. Mohl bych říci, že jsou chvíle, kdy ztrácím trpělivost,“ říká kardinál Duka.

Po vládních turbulencích posledních čtrnácti dnů ani není jasné, jestli pro schválení vypořádání státu s církvemi bude dost hlasů. Zatímco ODS a TOP 09 jsou pro, potíže můžou nastat s hlasy platformy Karolíny Peake. A to přesto, že její šéfka se schválením restitucí souhlasí: „Považuji za zásadní to, že když někdy už nějaká dohoda uzavřena byla, tak má být dodržena.“ Naopak poslankyně Dagmar Navrátilová, která do platformy kolem Peake patří, přistupuje k vypořádání mnohem zdrženlivěji: „Je potřeba se o tom ještě bavit, takže nevydáváme žádný bianco šek.“

Naopak místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek věří, že se ve sněmovně najde dostatek poslanců, kteří pro restituce zvednou ruku. „Očekávám, že vedení ODS může udělat totéž co TOP 09 a zaručit, že restituce podpoří všichni poslanci občanských demokratů. A očekáváme, že z veřejného závazku tří stran se těch 101 slušných lidí najde,“ řekl Kalousek pro server iDnes.

Církve mají dostat v průběhu 30 let 59 miliard korun. Kvůli inflaci se může částka vyšplhat až na 79 až 96 miliard. K tomu má stát vrátit pole, louky, lesy a nemovitosti v hodnotě dalších 75 miliard. Podle opozice si takové výdaje nemůže státní kasa v době hospodářské krize dovolit. Pokud by zákon přece jen prošel sněmovnou, sociální demokraté už teď slibují, že ho Senát, kde drží většinu, poslancům pošle zpátky. Na vypořádání čekají netrpělivě i obce a města, která s bývalým církevním majetkem nemohou nakládat.

Reportáž Olgy Málkové a Jany Čermákové (zdroj: ČT24)