Církevní restituce rozdělují koalici - možná je zdaní

Církevní restituce rozdělují koalici - možná je zdaní (zdroj: ČT24)

Koalice se znovu pře o církevní restituce. Zatímco ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce podpořit komunistický návrh na zdanění náhrad, lidovci se staví proti. Podle nich by šlo o porušení koaliční smlouvy. O uvalení daně na dvoumiliardové roční platby církvím jsou ale ochotní jednat sociální demokraté. Pravicová opozice je proti.

Zámek v Řevnicích u Prahy, nemocnice v jihomoravských Valticích a stovky dalších nemovitostí. Stát už je církvím vrátit nemůže, protože je nevlastní. Třeba pražskou Nemocnici na Františku zabavil stát v roce 1950 řádu Milosrdných bratří. V současnosti ji ale spravuje Praha 1. A právě za bývalý církevní majetek, který dnes vlastní města nebo kraje, dostávají církve od roku 2013 finanční náhradu.

Komunisté teď ale přišli s návrhem, aby stát uvalil na finanční náhrady 19procentní daň. Ministr financí návrh podpořil. „Tak nebylo by to ze strany ANO první porušení koaliční smlouvy, takže to by nás asi nepřekvapilo,“ říká předseda strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Ministr financí Andrej Babiš tvrdí, že stát během 30 let zaplatí na finančních náhradách zbytečně o 40 miliard víc, než by měl. „Církevní restituce je tunel, a pokud dnes komunisti navrhují je zdanit, tak já určitě souhlasím,“ konstatuje ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Dodanit finanční kompenzace je jeden z možných způsobů, jak uspokojit kritiku lidí,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Během 30 let téměř 60 miliard korun. Tolik stát vyplatí do rukou církve

Celkem stát během 30 let vyplatí církvím 59 miliard navýšených o inflaci. Zatím to jsou dvě miliardy ročně. Pokud by je poslanci zdanili, získal by stát každý rok do rozpočtu zpátky 380 milionů. S plánem mají komunisté šanci uspět i u ČSSD. Také proto, že lidovci by i přes protesty ve vládě zřejmě zůstali. „Z koalice neodcházíme, odcházet nehodláme, nehodláme koalici bourat,“ říká Bělobrádek.

Jsem pro to, abychom hledali cestu, jak církevní restituce zdanit, než hledat důvody, proč bychom tento nebo jiný návrh odmítali.
Jeroným Tejc
šéf ústavně-právního výboru sněmovny (ČSSD)

Podle zástupců církví i pravicové opozice by však stát zdaněním náhrad porušil smlouvy, které před třemi lety podepsala tehdejší vláda Petra Nečase. „Žijeme v demokratické společnosti, tak si myslíme, že je asi složité věci, které byly dohodnuté, měnit jednostranně,“ říká generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Podle předsedy TOP 09 Miroslav Kalousek to právně šanci nemá. „To bývalí i současní komunisté dobře vědí,“ dodává.

Vláda by měla návrh na zdanění církevních restitucí posoudit během dubna.