Averze vůči Romům roste, chtějí zmocněnce

Brno/Praha - Podle Českého helsinského výboru roste v České republice averze většinové populace vůči Romům. Průzkumy a sondáže ukázaly, že za deset let stoupla asi z 60 na 75 procent. Celostátní asociace Romů ČR vyzvala vládu k vytvoření postu zmocněnce pro romskou menšinu. Podle organizace by měl mít „silný mandát a kapacitu“ k řešení potíží v regionech, spadat by pod něj měla i vládní agentura pro sociální začleňování Romů.

Podle člena Českého helsinského výboru Petra Uhla současná situace přispívá k tomu, že se propadá životní úroveň Romů, kteří už tak patří k nejchudším ve společnosti. Upozornil i na rostoucí počet příznivců neonacistického hnutí.

Uhl dnes při hodnocení situace v ČR ocenil existenci občanských iniciativ včetně těch romských a proromských, které se na ochranu základních lidských práv soustředí. Diskuse k tématu a pomoc Romům se podle něj navíc přesunula z vládní úrovně „na kraje, obce a do normálního života“. „Lidé si uvědomují také díky novým zákonům, například antidiskriminačnímu, že působit násilí, vyzývat k násilí nebo působit diskriminaci je nezákonné,“ uvedl. Připomněl v této souvislosti i víkendové události v Břeclavi, kde 2 000 lidí demonstrovalo na podporu chlapce, kterého tři útočníci zbili tak, že ho připravili o ledvinu. Podle chlapcovy matky šlo o Romy, takže svůj protest svolala do Břeclavi i extremistická Dělnická strana sociální spravedlnosti. Uhl ocenil, že lidé k její tribuně nepřešli. „Protože už vědí, co jsou zač,“ řekl.

Romská asociace chce zvláštního zmocněnce

Problematiku měl dřív na starosti ministr pro lidská práva a menšiny. Nyní je v kompetenci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Ta ale podle asociace nemá dostatek financí, aby mohla situaci Romů řešit. „Vyzýváme vládu ČR, aby zřídila post zmocněnce vlády pro romskou menšinu se silným mandátem a kapacitou řešit složitost situace Romů v jednotlivých regionech,“ uvedl předseda Celostátní asociace Romů v ČR Vladimír Galbavý. Dodal, že součástí „takto nově vzniklé instituce“ by byla i vládní agentura pro začleňování Romů.

Asociace uvedla, že se sice na romskou problematiku v Česku vydávají nemalé domácí i evropské peníze, mnohdy prý ale nejsou vynaloženy účinně a nepomáhají potíže řešit. Organizace uvedla, že by se užití peněz a jejich efektivita měly vyhodnotit.