ČSSD kritizuje čerpání dotací z EU, je prý už málo času

Praha - Sociální demokracie kritizuje čerpání evropských fondů ze strany České republiky. Vláda je v klidu, i když zbývá jen 20 měsíců k uzavření smluv na čerpání peněz v celkovém objemu 236 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci to řekl poslanec Evropského parlamentu za ČSSD Jiří Havel. Největší problémy nastanou podle něj veřejným financím v letech 2014 a 2015.

„Nejvíce nepříjemné je, že to spadne do období příští vlády, to je ten důvod, že tato vláda se tváří, že žádný problém nemá,“ řekl Havel. „Bůh ochraňuj český rozpočet,“ dodal.

Česká republika z téměř 798 miliard korun evropských dotací pro roky 2007 až 2013 má podle mluvčího stínové vlády ČSSD pro evropské záležitosti Vladimíra Špidly schváleny žádosti o projekty v celkovém objemu zhruba 562 miliard korun. Vyplacených peněz je kolem 308 miliard korun, certifikováno ze strany EU asi 139 miliard.

Nejhorší situace s čerpáním je na ministerstvech školství, místního rozvoje a životního prostředí, uvedl Špidla. Celkovou ztrátu je podle něj možné odhadnout jen velmi těžko, ale při současném přístupu bude nemožné vyčerpat prostředky v řádu desítek miliard a podle některých aktuálních odhadů až 100 miliard korun. U některých programů se zřejmě budou muset prostředky vracet. Podle Havla výpadek desítek miliard korun bude pro české veřejné finance tragédií.

Vláda by měla podle Špidly jednat s EK a přesunout co nejvíce prostředků do regionálních operačních programů, které mají ještě zásobu různých rozumných projektů a mohou něco zachránit. Řešení vidí i v přesunech mezi operačními programy spravovanými ministerstvy a ve zrychlení vyhlašování výzev a v rychlém řešení všech konfliktních situací.

Česká vláda má ještě do konce května možnost projednat s Evropskou komisí svůj akční plán a přesvědčit ji, že dotační programy budou fungovat. Komise v březnu pohrozila Česku zastavením unijních dotací, pokud vláda nedá do pořádku kontrolu a audit dotačních programů. „Já si myslím, že zájmem EK je využít ty strukturální fondy tak, aby rozvíjely země, pro které jsou určeny, ale nemyslím si, že se tak stane ve všech programech,“ uvedl Špidla.

Odmítl argument, že je příliš mnoho programů, proto je čerpání komplikované. Podotkl, že Polsko má programů mnohem víc než ČR a problémy nemá. Maďarsko má čtyři a čerpá ještě hůř než ČR. „Nezávisí to tolik na počtu programů, ale na schopnosti veřejné správy, která je touto vládou devastovaná,“ dodal.

Tisková konference ČSSD (zdroj: ČT24)