Nárůst tuberkulózy odolné vůči léčbě je varující, upozorňuje lékařka

V České republice roste výskyt onemocnění takzvanou multirezistentní tuberkulózou. Jde o tuberkulózu, na kterou nezabírá běžná léčba, a je tedy výrazněji nebezpečnější než běžné formy tohoto plicního onemocnění. Česko patří k zemím s dlouhodobě nízkým výskytem TBC, ovšem podle přednostky pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Martiny Vašákové je nárůst multirezistentní tuberkulózy varující.

Zatímco v roce 2013 nebyl v České republice zjištěn ani jeden případ multirezistentní TBC, rok na to sedm a v roce 2015 jedenáct. Nejčastěji se toto onemocnění objevilo u cizinců ze zemí bývalého Sovětského svazu. Z běžné podoby se tato extrémní forma vyvine zpravidla nedostatečnou nebo špatně nastavenou léčbou. Vzácnější jsou případy, kdy se tuberkulózou s vysokým stupněm rezistence nakazí jeden člověk od druhého.

Ve výskytu TBC vede Praha

Nejvíce případů běžných forem nemoci zaznamenali lékaři v Praze, kde je téměř dvojnásobný výskyt na sto tisíc obyvatel oproti průměru celé České republiky. V roce 2015 to bylo v Praze 109 onemocnění.

Pneumologové proto vidí jako problém, že Nemocnice Na Bulovce zavřela specializované oddělení pro lidi s TBC. Nyní se léčí v Thomayerově nemocnici, kde z třiceti pěti lůžek je pro pacienty s multirezistentní formou jedenáct, což jsou pro ně jediná lůžka v celé zemi.

Tuberkulózou loni v Česku onemocnělo 340 mužů a 146 žen, zemřelo na ni 29 lidí. Nad republikovým průměrem výskytu jsou Praha a kraje Ústecký, Liberecký a Jihomoravský. Průměrný věk nemocných je 53 let. TBC mělo loni také pět dětí.

Obavy z běženců se nepotvrdily

Podle vedoucího Národní monitorovací jednotky dohledu nad TBC Jiřího Wallenfelse se nepotvrdily obavy z přílivu uprchlíků ze zemí, kde je častá tuberkulóza. V roce 2015 byla zjištěna jen u dvou migrantů.

Podle předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti Vítězslava Kolka ale „vyhráno není“, zájem migrantů o azyl v Česku je minimální. „Dosud k nám žádné významné množství běženců nepřijelo. Proto nepolevujeme v potřebných opatřeních a zabezpečujeme dostatek vakcín a léků,“ uvedl Vítězslav Kolek.

Ochrana před šířením tuberkulózy spočívá v rychlé diagnostice a správné léčbě. Důležitá je izolace nemocných a vyhledávání kontaktů. Tyto metody se využívají také u běženců. „Loni jsme objevili TBC pouze u dvou, jeden byl Ukrajinec, jeden Číňan,“ řekl zástupce ředitele Zdravotnického zařízení ministerstva vnitra Pavel Zbořil.

Všichni běženci v záchytných zařízeních procházejí komplexní zdravotní kontrolou, která zahrnuje i rentgen plic. „Lidé, kteří se k nám dostávají, museli urazit tisíce kilometrů, jsou fyzicky zdatní, a jejich zdravotní stav je tedy vesměs dobrý,“ doplnil Pavel Zbořil.