Dvacítka pirátů žádala „Stop šmírování“

Praha - Asi dvě desítky příznivců České pirátské strany dnes večer protestovaly v Centrálním parku na pražském Pankráci proti plánované novele zákona o elektronických komunikacích, která se zabývá shromažďováním dat z elektronické komunikace. Novelou, která uchovávání osobních údajů kvůli prevenci a odhalování kriminality řeší, se má sněmovna zabývat na své dubnové schůzi.

Dnešního protestu se zúčastnil předseda České pirátské strany Ivan Bartoš spolu s místopředsedou Mikulášem Ferjenčíkem. „Je paradoxní, že vláda, která s občany nekomunikuje, si najednou dělá právo k tomu je neustále sledovat,“ řekl v projevu k demonstrantům Bartoš, který svoje vystoupení ukončil zvoláním „stop šmírování a buďte ve střehu!“.

Podle pirátské strany je zákon „šmírovací“, neboť představuje zásadní zásah do soukromí člověka. „Je to směrnice Evropské unie o uchovávání komunikačních dat, jsou to data o lokaci, kde se občan zrovna nachází, o telefonních číslech, které volal a jaké webové stránky navštívil,“ řekl Bartoš. Dnešním happeningem chtěla podle něj pirátská strana vyvolat zájem o tuto problematiku. „Tento zákon je momentálně přezkoumáván u Evropského soudního dvora a já bych minimálně doporučil našim poslancům, aby počkali na výsledek tohoto šetření,“ uvedl Bartoš.

Ústavní soud loni v březnu rozhodl o tom, že uchovávání údajů o internetové a telefonické komunikaci je protiústavní. Od té doby nemusí operátoři a poskytovatelé internetu uchovávat takzvané provozní a lokalizační údaje o uskutečněné komunikaci a na vyžádání je předávat policii a zpravodajským službám. Ministerstvo vnitra tehdy označilo rozhodnutí za nešťastné, od té doby pracovalo na nové právní úpravě.

Reportáž Kateřiny Jirovské (zdroj: ČT24)