Husák chce být šéfem ochranné služby

Praha - Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák se chce stát novým šéfem ochranné služby. Požádal proto svého nadřízeného Petra Lessyho o přeložení na místo ředitele. Policejní prezident žádost přijal, chce však s Husákem ještě hovořit. Zatím tak podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké stále není jasné, kdo ve funkci nahradí bývalého šéfa ochranné služby Františka Snopka. Média přitom spekulovala o tom, že útvar chránící ústavní činitele povede jeho současný náměstek a bývalý šéf protidrogové centrály Jiří Komorous.

Husák ve funkci náměstka končí, protože Lessy přijal jeho dříve nabídnutou rezignaci. Svůj odchod z vedení policie nabídl loni poté, co se v médiích objevily zprávy o jeho schůzce s lobbistou Romanem Janouškem.

Lessy dnes serveru Česká pozice řekl, že s Husákovým odchodem počítá do konce první poloviny roku. Podle něho však přesný termín zatím není jasný. „Je tu totiž několik zásadních rozdělaných věcí - od speciální pořádkové jednotky ve Šluknovském výběžku až po roli koordinátora bezpečnostních opatření na mistrovství Evropy ve fotbale, (které má Husák na starosti),“ sdělil serveru policejní prezident.

Husák nabídl svou rezignaci už ke konci loňského roku. Důvodem byly zprávy médií o tom, že se v Obecním domě setkal s kontroverzními podnikateli Tomášem Hrdličkou a Janouškem, vedle nich tam měl být i exprimátor Pavel Bém. Náměstek tvrdil, že šel kolem a jen se zastavil pozdravit své známé. Janoušek tam podle něho vůbec tehdy nebyl. Lessy však rezignaci svého náměstka přijal až koncem března poté, co lobbista podle policie srazil v opilosti ženu.