Senát chce zpřísnit podmínky pro azyl. Merkelové vyčetl podíl na migrační krizi

Vláda by na nadcházejícím summitu Evropské rady neměla podpořit dohodu mezi EU a Tureckem, pokud země nezačne důsledněji plnit závazky ve vztahu k nelegální migraci. Kabinetu to doporučil Senát, podle kterého by bylo na místě uvažovat i o zpřísnění podmínek pro udělení azylu. Zástupci horní komory také kritizovali migrační politiku německé kancléřky Angely Merkelové.

Hlavním cílem summitu Evropské rady bude dosažení dohody o další spolupráci s Tureckem při zvládání migrační krize. Podle Senátu je ale na místě uvažovat o tom, zda nezpřísnit podmínky pro udělování azylu, aby ho nedostávali ti, kteří by mohli představovat riziko.

„Přestože má migrační krize závažný humanitární rozměr, zůstává prvořadou povinností vlády každého členského státu EU i společných unijních orgánů dbát o základní bezpečnost vlastních občanů,“ shodl se Senát.

Senát: Výroky Merkelové se podílí na eskalaci migrační krize

Horní komora poukázala i na to, že na eskalaci migrační krize se výrazně podílely a podílejí výroky německé kancléřky Angely Merkelové a některých dalších vrcholných evropských politiků. Vyzvala proto představitele všech států EU, aby vyslali migrantům, kteří nesplňují podmínky pro azyl, „jasný a srozumitelný signál, že politika otevřených dveří narazila na limity svých možností“.

Angela Merkelová
Zdroj: Marius Becker/ČTK/DPA

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl vůči kritice Merkelové opatrnější. Senátoři nicméně připomínali, že loni pozvala uprchlíky do své země, což migrační vlnu posílilo. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) poukázal i na to, že odmítla uzavření řecko-makedonské hranice, o což se Česko zasazovalo kvůli ochraně Schengenu. „Máme úplné právo upozornit, že se nám takový postup nelíbí,“ dodal.

Sobotka bude prosazovat propuštění Savčenkové

Premiér senátorům také řekl, že bude na summitu prosazovat, aby se lídři EU zasadili o propuštění ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové z ruského vězení. Rovněž Senát poukázal na to, že „Ruská federace je povinna propustit Savčenkovou na základě balíčku opatření pro provádění minských dohod, ve kterém se zavázala k propuštění všech rukojmích a zadržených osob v souvislosti s konfliktem na Ukrajině“.

Usnesení podpořilo 29 ze 40 hlasujících senátorů. Proti se vyslovili pouze všichni tři přítomní členové senátorského klubu Strany práv občanů a komunistů. Horní komora o tom rozhodla týden poté, co KSČM zablokovala ve sněmovně projednávání podobné výzvy. TOP 09 poté zorganizovala mezi poslanci podpisovou akci.

Savčenkové hrozí v Rusku 23 let vězení, obžalována je z vraždy a z překročení ruských hranic. Ukrajinka vinu odmítá, na protest proti svému věznění vyhlásila předminulý týden hladovku. Ruský soud by měl oznámit rozsudek příští týden.