Více pro učitele i důchodce. Ministerstva odstartovala boj o rozpočet na příští rok

Události: Začíná boj o rozpočet na příští rok (zdroj: ČT24)

Celkem 87 miliard korun – to je částka, o kterou už dnes převyšují požadavky resortů představy ministra financí pro rozpočet na příští rok. Největší nárůst požaduje ministerstvo školství, hlavně na vyšší platy učitelů, a ministerstvo práce na zvýšení důchodů. Šéf financí Andrej Babiš (ANO) ale trvá na snížení rozpočtového schodku na 60 miliard korun.

Ministerstvo školství chce navýšit svůj rozpočet o rekordních 18 miliard zejména kvůli desetiprocentnímu navýšení platů učitelů. „Těch osmnáct miliard má své konkrétní cíle a pro mě je důležité, abychom se s ministerstvem financí začali bavit jasně nejenom o rozpočtu 2017. Klíčový je pro mě střednědobý výhled,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

„S navýšením platů učitelů počítáme, ale uvidíme, jak to dopadne,“ dodává k požadavku Valachové ministr financí.

Je to poměrně vysoká částka, 18 miliard. Ministr financí byl samozřejmě na prvním jednání ohromen, ale já se domnívám, že je potřeba popisovat věci pravými jmény.
Kateřina Valachová

Resort ministerstva školství letos hospodaří s částkou vyšší než 142 miliard korun. Rozpočet navýšený o 13 miliard by byl určen jednak na zvýšení platů učitelů a dalších školských pracovníků o deset procent, jednak na obnovu vyplácení osobního hodnocení, které je teď v některých školách minimální, nebo na zavedení nového tarifního stupně pro začínající pedagogy.

„Tyto požadavky jsou velmi ovlivňovány tím, jak budou úspěšné změny financování regionálního školství, které jsem předložila. Ty do budoucna ukáží, jak dokážeme udržet výdaje ve školství transparentní a zaměřené tam, kam chceme - to znamená k dětem,“ doplnila Valachová.

Vyšší penze

Dalších 13 miliard korun pak požaduje ministerstvo práce a sociálních věcí, tentokrát na růst penzí. Pokud pro tento rok započteme zvýšení důchodů o 40 korun a únorový jednorázový příspěvek 1200 korun, je letošní měsíční penze oproti loňsku vyšší zhruba o 140 korun.

Zvýšení v roce 2017 by ale mělo být až dvakrát tak vysoké – průměrný důchod by měl vzrůst až o 300 korun.

Více peněz chce i obrana

O čtyři až pět miliard navíc ale žádá třeba i armáda. Díky tomu by měly vzrůst platy vojáků o tři procenta a armáda by navíc měla nabrat dva tisíce nových lidí. „Dnes už jsme na prahu 50 miliard ročně, což je podle všech vojenských odborníků limitní částka, která už umožňuje rozvoj, a ne jen provoz toho stávajícího,“ uvedl v Týdnu v politice ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Více peněz ale budou chtít do svých rozpočtů téměř všechna ministerstva. Ministr zdravotnictví chce tři miliardy na zvýšení plateb státu za děti, důchodce nebo nezaměstnané. Ministr kultury pak stejnou částku na růst platů a třeba i na opravy památek.

Babiš ale upozorňuje na to, že už nyní žádají jednotliví šéfové resortů o 87 miliard víc, než jim může nabídnout. „Myslím, že vyjednávání o rozpočtu budou ještě těžší než v minulém roce,“ říká ministr financí, který chce snížit schodek státního rozpočtu na rok 2017 na 60 miliard.

Schodky státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

Podle opozice je ale takový schodek v době hospodářského růstu stále příliš vysoký. „Při třetím roce růstu už by ten deficit v podstatě neměl být. Je to tedy  nezodpovědně vysoký deficit,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ve srovnání s letošním rokem to zní nereálně, záleží, jak poroste ekonomika,“ dodává za komunisty jejich místopředseda Jiří Dolejš.

Nejostřejší jednání o rozpočtu mezi Andrejem Babišem a jednotlivými členy vlády začnou na ministerstvu financí v létě. Nejdůležitější zákon roku pak bude vláda schvalovat v září.