V Battle group EU budou mít země V4 přibližně 2 800 vojáků

Mikulov (Břeclavsko) - V bojové jednotce Evropské unie, takzvané Battle group EU, budou mít armády zemí visegrádské čtyřky (V4) asi 2 800 vojáků. Jejich jednotka vznikne v roce 2016. ČR v ní bude zastupovat 800 vojáků. Vyplývá to z dvoudenního jednání velitelů armád zemí V4 v Mikulově, které dnes završil podpis společných ujednání.

Kromě České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska se do vytvoření nové bojové jednotky společenství zapojí pravděpodobně také další země. Jednou z nich by mohlo být Rakousko. Jednotku povede Polsko, které do ní zapojí 1 200 vojáků. Slovensko počítá se 400 a Maďarsko se 360 vojáky.

Posláním unijních bojových jednotek nejsou válečné operace, ale zajišťování humanitární pomoci, popřípadě poválečných obnov.

Při jednáních v Mikulově zastupoval českou stranu náčelník Generálního štábu ČR Vlastimil Picek. O bojové jednotce budou v květnu podrobněji jednat v Litoměřicích ministři obrany V4.

Velitelé armád hovořili i o dalších možných společných projektech. Jedním z nich je nákup vojenské techniky. V budoucnu by česká armáda mohla společně se slovenskou a maďarskou zakoupit radary.