Pravicoví radikálové uspěli se stížností na soudního znalce Svobodu

Most – Trojice nacionalistů obžalovaných z propagace extremismu uspěla u mosteckého okresního soudu se stížností na znalce na extremismus Iva Svobodu. Soud ho z případu vyloučil na základě jeho výroku pro časopis Týden, kde znalec označil radikály za „deprivovaná hovada“. Svoboda je přitom jedním z posledních znalců na extremismus – těch je v Česku velmi málo, jsou pod velkým tlakem a stěžují si na časté výhrůžky.

Tlak na znalzce vystupňoval advokát Petr Kočí, který stoupence DSSS v několika případech obhajuje. Nejdřív zpochybnil objektivitu znalce Michala Mazla, kterému vytýkal údajnou ekonomickou závislost na posudcích i domnělý židovský původ, pak napadl i Svobodu. Ten v rozhovoru pro časopis Týden o výhrůžkách od pravicových extremistů řekl, že je potřeba si jich nevšímat, „protože tato stupidní deprivovaná hovada neumí jiným způsobem komunikovat“. 

Zatímco námitky vůči Mazlovi soud odmítl, Svobodu shledal podjatým. „Pro soud je dosti málo pochopitelné, jaké konkrétní důvody vedly pana znalce k takto nevhodnému vyjadřování do médií. Nelze zcela vyloučit ani to, že mohl být zájem samotného pana znalce, aby nadále v řízení nemusel pokračovat,“ uvedl v rozhodnutí soudce Pavel Plch. I když Svoboda nikoho nejmenoval, je podle něj z kontextu zřejmé, že hovoří o skupině lidí, do níž patří i obžalovaní. 

Vyloučený znalec Ivo Svoboda se nemůže odvolat. Rozhodnutí soudce může sloužit i jako neoficiální precedens, protože kvůli výroku přišly námitky vůči Svobodovi i jiným soudům. Svoboda se k celé záležitosti už v lednu odmítl vyjadřovat. 

Další jednání s trojicí nacionalistů je odročeno na středu. Jeho průběh by to ovlivnit nemělo. „Budeme rozhodovat bez znalce, problém by to být neměl,“ řekl soudce s tím, že by rád ve středu vynesl i rozsudek. Propagace extremismu se měli sympatizanti Dělnické strany sociální spravedlnosti podle obžaloby dopustit v listopadu 2010, kdy na jednom z mítinků drželi vlajku předchůdce této partaje, soudem rozpuštěné Dělnické strany.

Znalec vyloučen z procesu s extremisty (zdroj: ČT24)