Černošická vila Radovana Krejčíře je v exekuci

Praha - Luxusní vila kontroverzního českého podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy je v exekuci. Je možné, že bude brzy ke koupi ve veřejné dražbě. Exekuce byla na dům uvalena kvůli dluhu několika desítek milionů korun. Krejčíř v jednom ze svých soudních řízení dosud neuhradil způsobenou škodu, informovaly dnes Lidové noviny (LN).

Dům, který je oficiálně majetkem Krejčířovy manželky Kateřiny, zatím na prodej není, přestože na něj byla exekuce již vyhlášena. „Obecně to znamená, že nemovitost může jít do dražby, nicméně není to podmínka, která nutně musí být naplněna,“ řekla dnes televizi Nova mluvčí exekutorské komory Petra Bačová.

Zatím není ani jisté, kvůli kterému soudnímu řízení dluh Krejčířovi vznikl. Podle Novy je odhadován asi na 50 milionů korun. Hodnota domu je minimálně čtyřikrát vyšší. V rezidenci je mimo jiné tajná místnost, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště nebo obří akvárium, v němž Krejčíř choval žraloka.

O dům, ze kterého Krejčíř před sedmi lety policistům při domovní prohlídce utekl, málem přišel už loni v létě. Tehdy jeho manželka zapomněla uhradit daň z nemovitosti 4 314 korun, a finanční úřad proto dům na několik dní obstavil.

Podnikatel Krejčíř je v Česku stíhán v souvislosti s rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činností. Od roku 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam dorazil na falešný pas přes Seychely. Česko žádá o jeho vydání. Krejčíř má problémy se zákonem i v Jihoafrické republice, kde je podezříván z pojistného podvodu nebo podílu na ozbrojené loupeži. Jeho jméno je tam uváděno také v souvislosti s několika vraždami.