Policie odložila údajnou korupci při milosti pro Kadlecovou

Praha - Policie odložila případ údajné korupce při udělení prezidentské milosti bývalé policistce Radce Kadlecové odsouzené na dva roky vězení za úplatky. Nezjistila trestné jednání. Uvedl to deník Právo s odkazem na mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje. Kadlecová se podle svědků chlubila, že milost pro ni byla zaplacena.

„Vyslechli jsme na čtyřicet lidí včetně zaměstnanců kanceláře prezidenta republiky,“ řekl Ibehej. Detektivové ale podle něj nezjistili, že by byl spáchán trestný čin, a případ proto odložili. Prezidentská kancelář Kadlecové udělila milost v polovině listopadu roku 2009. Hrad tehdy uvedl, že přihlédl ke zdravotnímu stavu odsouzené a zárukám mnoha žadatelů o milost včetně starosty z místa bydliště.

Týdeník Respekt ale loni v říjnu zveřejnil výpovědi dvou svědků, kterým se Kadlecová svěřila, že milost pro ni byla koupená. Prezident informace o údajné korupci označil za útok na něj a popřel, že by se něco takového mohlo stát. Respekt zveřejnil i část lékařské dokumentace z doby, kdy se Kadlecová psychicky zhroutila poté, co měla nastoupit do vězení. Autor textu, primář psychiatrického oddělení v Ostrově Martin Konečný, ve zprávě napsal, že Kadlecová "uvádí, že pro ni je 'zakoupena milost' u prezidenta republiky. Lékař tehdy věc podle týdeníku konzultoval s právníkem nemocnice, který mu sdělil, že informace podléhá lékařskému tajemství.

Kadlecová je někdejší zaměstnankyní cizinecké policie v Karlových Varech. V lednu 2009 byla odsouzena na dva roky do vězení za přijímání úplatků od cizinců žádajících o pobyt v ČR, jako důkaz posloužily i záběry policejní skryté kamery. Podle vlastní výpovědi si od roku 2007 přišla na úplatcích na 145 000 korun.