Náramky pro vězně čeká pátý pokus, ministerstvo tentokrát zkusí dialog

Ministerstvo spravedlnosti společně s Probační a mediační službou vypsalo už pátý tendr na elektronický monitorovací systém pro vězně. Výběrové řízení bude tentokrát probíhat formou takzvaného soutěžního dialogu. Lhůta pro podání přihlášek končí pátého dubna.

 Zatím poslední tendr skončil loni v prosinci, když se do něj nepřihlásil žádný zájemce. Podle ministerstva mohl být pro některé uchazeče příliš technologicky náročný vzhledem k možnému výdělku. Nyní chce proto resort využít takzvaný soutěžní dialog.

„Jde o druh zadávacího řízení, který poskytuje veřejnému zadavateli stejnou flexibilitu, jakou mají soukromé subjekty, a zároveň formou dialogu s potenciálními dodavateli umožní nalézt to nejvhodnější řešení potřeb zadavatele,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Probační a mediační služba tak nyní nejdříve vyzve neomezený počet dodavatelů k podání žádosti o účast v dialogu a k prokázání splnění kvalifikace. V rámci soutěžního dialogu se pak nalezne nejvhodnější řešení a zájemci se vyzvou k podání nabídky.

Domácí vězení funguje od roku 2010

Probační a mediační služba vypsala naposledy zakázku na 250 elektronických náramků pro vězně loni v srpnu. Zájemci měli původně podávat nabídky do začátku října, lhůta se potom několikrát prodlužovala. Do tendru se ale stejně nakonec nikdo nepřihlásil.

Ministerstvo už v minulosti navíc tendr několikrát zrušilo. Naposledy poté, co si tehdejší náměstek pro vězeňství Pavel Štern stěžoval u protikorupční policie, že se předchůdkyně současného ministra spravedlnosti Helena Válková (ANO) snažila veřejnou zakázku ovlivnit.

Zařízení má hlídat domácí vězně, uvažuje se i o jeho využití při nahrazení vazby či posílení ochrany obětí trestné činnosti. Trest domácího vězení lze ukládat od roku 2010, soudci ho ale ve větším měřítku nevyužívají. Důvodem může být právě skutečnost, že kontrolu domácích vězňů nezajišťují nepřetržitě elektronické náramky, ale namátkově probační pracovníci.