Neziskovky chtějí půl miliardy, u Drábka neuspěly

Praha - Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) nebude chtít po vládě další peníze na sociální služby. Organizace, které se starají o postižené či seniory, dnes neuspěly se svou žádostí o půl miliardy na dofinancování péče. Do dvou týdnů by se mělo konat další jednání, a to i se zástupci krajů. Ministr to řekl po schůzce s poskytovateli služeb. Ti se chystají 16. dubna u ministerstva demonstrovat, pokud se problém s nedostatkem financí nepodaří vyřešit.

„Neumím si představit v situaci, kdy jsem minulý týden hlasoval pro vázání výdajů (úspory), abych následující týden přišel na vládu s požadavkem na úpravu státního rozpočtu směrem k navýšení nějaké položky,“ uvedl Drábek. Podle něj je situace velmi vážná. Podotkl ale, že ministerstvo dá na sociální služby letos i přes škrty o sto milionů víc než loni. Poskytovatelům rozdělí asi 6,2 miliardy korun. Jinak se ale dotace každoročně snižují. Předloni stát poskytl 6,8 miliardy a v roce 2009 to bylo 7,4 miliardy.

Drábek: Není možné jen spoléhat na státní kasu

Podle Drábka není možné spoléhat jen na státní pokladnu a financování musí být vícezdrojové. Suma od státu představuje něco přes pětinu výdajů na sociální služby. Od krajů pochází v průměru necelých sedm procent financí. Vedení některých už se ale nechalo slyšet, že z krajského rozpočtu nebude do péče peníze přilévat. Právě s vedením asociace krajů chce proto Drábek spolu s neziskovkami do dvou týdnů jednat. Mluvit by se mělo i o
projektech, které se platí z evropských fondů. Podle Drábka je na ně teď vyčleněno skoro 1,2 miliardy korun, kraje o peníze ale zatím neusilují.

„My to trochu vnímáme tak, že se dostáváme zase do ping-pongového turnaje, kdy si mezi sebou pinkají ministerstvo a kraje a my - a hlavně naši uživatelé - jsme tím míčkem,“ prohlásil po jednání šéf Charity ČR Oldřich Haičman. Dodal, že poskytovatelé péče proto chystají demonstraci na 16. dubna u ministerstva práce. Začít by měla ve 13:00. Pokud jednání do dvou týdnů přinese posun a najde se řešení, protestní akci pořadatelé odvolají, uvedl Haičman.

Od klientů mají zařízení asi 44 procent peněz. Loni ale poklesly i výdaje na příspěvky na péči, za které si mají postižení či senioři opatrování zajistit. Ministerstvo na nich vyplatilo asi 18,1 miliardy. Předloni to bylo 19,6 miliardy. Celkem do sociálních služeb loni putovalo 25,57 miliardy korun.

Podle zástupců neziskových organizací, které se starají o postižené, seniory a další potřebné, kvůli nedostatku peněz hrozí uzavření více než 200 zařízení služeb. Dopadlo by to na 25 000 klientů. O práci by mohlo navíc přijít na 1 400 lidí.