Proti rakovině fotony. V Brně otevřeli největší centrum svého druhu v republice

V brněnském Masarykově onkologickém ústavu otevřeli největší centrum fotonové terapie v zemi. Do vybavení zdejších lékařů se totiž podařilo získat dva nové přístroje, lineární urychlovače, kterými budou ozařovat zhoubné nádory. Celkem jich má nemocnice už pět.

„Fotonová terapie je proud energie, která se vyzařuje v určitých kvantech – fotonech – na rozdíl od jiných ozařování, ať už je to elektronové, nebo protonové, kde se používá proud urychlených částic,“ vysvětluje přednosta brněnské kliniky radiační onkologie Pavel Šlampa.

Lineární urychlovač se v léčbě poprvé uplatnil už v padesátých letech a patří mezi stěžejní přístroje pro vnější ozařování, protože umožňuje vznik záření o vysoké energii, které dobře proniká i k hlouběji uloženým nádorům a méně poškozuje okolní tkáně. V přístroji se nachází trubice s elektrodami, jejichž pole urychlují pohybující se částice. Při jejich zbrzdění dojde k přeměně zastavené energie na fotony rentgenového záření.

Stamilionová investice

Jeden nový lineární urychlovač pro Masarykův onkologický ústav stál sto milionů korun, dalších pětapadesát výstavba ozařoven, kam přicházejí pacienti.

Vstupním předpokladem pro ozařování fotony je ovšem přesná diagnóza objemu nádoru, ke které slouží vyšetření na CT přístroji nebo magnetické rezonanci. Lékař s fyzikem následně naplánují ozařování a stanoví, jak může být zatížena okolní tkáň.

„Bojíme se poškození zraku nebo ledvin, zjizvení plic nebo zmenšení kapacity močového měchýře. Vedlejších účinků je mnoho,“ připouští Šlampa. Právě proto současná onkologie kombinuje léčebné postupy: vedle lokálně zacílených metod radioterapie a chirurgických zákroků jde také o chemoterapii a rovněž podpůrnou léčbu, která má vedlejším účinkům zabránit.

Lékař Šlampa: Urychlovač slouží pro všechna nádorová onemocnění (zdroj: ČT24)

Prvního pacienta ozáří  nové dva  přístroje v Masarykově onkologickém ústavu v dubnu. Do té doby se pro práci s nimi bude proškolovat personál. 

V Česku žije přes půl milionu lidí, kteří měli nebo mají rakovinu. Během života onemocní asi každý třetí Čech, každý čtvrtý na rakovinu zemře. Počty nemocných ročně stoupají o víc než 2 procenta, úmrtí ale díky pokročilé léčbě ubývá o procento ročně.

  • Onkologická onemocnění za rok 2013
    nových případů 81 541
    úmrtí 26 944
    - ročně o 2,2% víc nemocných
    - ročně o 1,2% méně mrtvých
  • zdroj: Česká onkologická společnost