Nová liška Bystrouška si zkusila, jak se sedí na balvanu

Liška Bystrouška se po Velikonocích vrátí do obory

Kybersochař Adam Krhánek, který vyrábí pro biskupství ostravsko-opavské kopii ukradené lišky Bystroušky, má již hotový sádrový model. Na začátku března nechá sochu odlít do bronzu. Poprvé vyzkoušel, jak se bude nové lišce sedět na bludném balvanu v hukvaldské oboře, ze kterého ji zloději loni ukradli.

Adam Krhánek pracoval na soše čtyři měsíce. Práce to byla komplikovaná hlavně proto, že se nedochovala forma ani model, dokonce úplně chyběly fotografie zadní strany sochy. Proto modeloval hlavně v počítači.

Kopie bez předlohy? Práce pro kybersochaře

„Každý se fotil s liškou zepředu, pohled na zadní stranu prakticky nebyl. Udělali jsme ji tak, jak asi mohla vypadat,“ líčil sochař. Podstavec, bludný balvan, na kterém liška několik desetiletí seděla, si naskenoval a pak na 3D tiskárně vytvořil model. „Mám ji trošičku pod jiným úhlem, ale to se vyřeší,“ řekl při zkoušce v terénu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zloději sochu ukradli loni v květnu. Pravděpodobně šlo o zloděje kovů, policii se je nepodařilo dopadnout. Ve sběrně surovin za ni mohli dostat tisíc pět set korun. Vyrobit novou stálo biskupství 200 tisíc, dalších 250 tisíc investovalo do terénních úprav okolí.

Liška se vrátí do obory po Velikonocích

„Nechali jsme udělat nový dubový mostek. Lidé, kteří tady budou před liškou postávat, se budou moci opřít o zábradlí. A obnovili jsme kamenný chodník, který navazuje na cestu na hukvaldský hrad,“ informoval oborník Milan Koutný.

  • Bronzovou sochu nechal udělat k poctě skladatele Leoše Janáčka a premiéře jeho opery Příhody lišky Bystroušky v Hukvaldech spolek lesníků a myslivců. Světoznámý umělec se v Hukvaldech narodil, celý život se tam vracel a čerpal tam inspiraci. 
  • Lesníci lišku objednali u akademického sochaře Karla Vávry. Instalována byla v červnu roku 1959. 
  • Poprvé byla ukradena už za dva měsíce. Novým odlitkem byla nahrazena v roce 1962. V oboře vydržela do května 2015. Zloději ukradli sochu i pamětní desku.

Bronzová socha se bude odlévat příští týden. Autorská práva platí jen pro jediný odlitek. Sádrový model se proto bude muset nechat rozbít. „Pro případ, že by se náhodou zase něco stalo, bude socha naskenovaná,“ uvedl vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek.

Tentokrát bude liška zabezpečena proti krádeži. „Jak, to bych raději nerozváděl,“ řekl Kotásek. Na své místo se Bystrouška vrátí po Velikonocích. Je to velká atraktce Hukvald, která přitahuje především milovníky hudby Leoše Janáčka, jenž se tam narodil. Chytrá liška je hrdinkou jeho slavné opery.

obrázek
Zdroj: ČT24