Klaus přijal Dobešovu rezignaci, o jeho nástupci se jedná

Praha - Josef Dobeš zítra oficiálně skončí ve funkci ministra školství. Jeho demisi už na Pražský hrad odnesl premiér Petr Nečas a prezident ji přijal. Odpoledne se s Klausem sešel osobně i Josef Dobeš, Klaus mu poděkoval za jeho působení na ministerstvu, jeho práci prý vždy hodnotil pozitivně. Dobeš na oplátku Klausovi poděkoval za podporu, kterou mu prezident vyjadřoval. Ministerstvo školství v dubnu dočasně povede náměstek Ladislav Němec, Věci veřejné mezitím hledají Dobešova nástupce.

„K 31. březnu pan ministr Dobeš končí v této pozici. Zatím nový kandidát na pozici ministra školství, mládeže a tělovýchovy není vygenerován. Budeme o této věci jednat s představiteli strany Věci veřejné v následujících dnech,“ uvedl po setkání s prezidentem Nečas. Dodal, že se v rozhovoru s prezidentem „letmo dotkli“ i situace ve vládní koalici. Tato debata ale prý nebyla nijak dramatická. 

Josef Dobeš odpoledne po setkání s prezidentem uvedl, že svému nástupci nechává čistý stůl, až na dvě záležitosti. Jeho nástupce prý bude muset rozhodnout o přijímání nových studentů na plzeňskou právnickou fakultu a také vyřešit nejasnosti ohledně odnětí akreditace Bankovnímu institutu. „Lituji, že jsem v jedné chvíli ustoupil ze školného,“ zhodnotil Dobeš svých 21 měsíců ve funkci. Jinak si prý ale za vším stojí.  

Josef Dobeš o společné budoucnosti s Klausem:

„Já si pana prezidenta vážím jako člověka, který je jasně vyhraněný a má své názory, které nemění. To je pro mě jako konzervativního člověka důležité. Tak jsme si řekli, že se čas od času někde potkáme… Nebydlím daleko od Lán, když nás někdy s manželkou pozve, tak se rádi pojedeme podívat. Spíš to bylo na bázi přátelského vztahu.“

Kritici ministra školství Dobeše žádali jeho odvolání už dříve. Především kvůli nekvalitnímu čerpání evropských dotací, divoké personální politice nebo sporům kolem vysokoškolského zákona. A tak se kritici nakonec dočkali. Dobeš ale rezignoval až poté, co byl ve vládě přehlasován ohledně dalšího šetření v resortu. „Kdybych musel realizovat ten škrt, tak musím zase dvě miliardy učitelům vzít. A to je pro mě nepřijatelné, jednak je to proti programovému prohlášení vlády, a taky je to proti mému svědomí,“ prohlásil tehdy.

Věci veřejné proto hledají jeho nástupce. „Hovoří se už nyní v médiích o místopředkyni strany Dáše Navrátilové nebo místopředsedovi Milanu Šťovíčkovi, oba mají pedagogickou zkušenost,“ podotkla Karolína Peake. Tyto dva v posledních dnech doplnila i místopředsedkyně Sněmovny a manželka Víta Bárty Kateřina Klasnová. Vedení VV chce jména kandidátů na nového ministra školství projednávat až poté, co se vyřeší rozpočtová situace ministerstva.

Úřad dočasně povede náměstek Ladislav Němec. Ten dnes podepsal návrh na vázání 2,5 miliardy, které musí školství letos ušetřit. O 1,9 miliardy by tak měly přijít mateřské, základní a střední školy, tedy zejména učitelé. O více než půl miliardy by měl být snížen rozpočet univerzitám. Obě strany už avizovaly, že snížení už tak napjatého rozpočtu si neumějí představit. Konečné rozhodnutí ale bude na vládě.

Studentský happening před ministerstvem
Zdroj: ČT24

S odcházejícím ministrem se dopoledne před ministerstvem školství rozlučili i nespokojení studenti. Dobešovu hlavu připevnili na balonky a nechali ho odletět nad ministerstvo. Studenti sehráli i parodickou scénku loučení prezidenta Klause s „nejlepším ministrem školství“. Akci pořádala šestice studentů z iniciativy Za svobodné vysoké školy. Aktivisté Dobešovi vyčítali hlavně připravovanou reformu vysokých škol.