Řeky začaly klesat, výstrahu meteorologové odvolali

Výstraha před povodněmi pominula, hladiny rozvodněných řek na Šumavě, v podhůří Orlických hor, Krkonoš a také Jizery začaly v noci na pondělí klesat. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kvůli oteplení a tání sněhu na horách. Meteorologové zaznamenali teplotní rekordy na polovině stanic, na jihu Moravy bylo dokonce přes 18 stupňů Celsia.

Meteorologové v neděli varovali před vzestupem hladin řek na Šumavě, později svou výstrahu rozšířili také na oblast podhůří Krkonoš a Orlických hor. Výstrahu zrušili krátce před půl šestou ráno. „Dá se čekat, že i nadále budou hladiny klesat,“ avizoval v pondělí ráno meteorolog Tomáš Mejstřík.

Na druhém povodňovém stupni během noci kulminovala Vydra v Modravě a Otava v Rejštejně a Sušici, ze šumavských řek se ještě na první stupeň dostala Křemelná ve Stodůlkách. Vydra i Křemelná se už vrátily do normálu, Otava v Rejštejně i Sušici ještě před šestou hodinou zůstávala na stupni bdělosti.

Na chvíli zahrozilo i Labe

Kolem půlnoci se nakrátko na druhý povodňový stupeň dostalo také Labe u Vestřevi a těsně pod stav bdělosti jeho hladina vystoupala na měřicí stanici Les Království. Povodňová bdělost v noci přechodně platila na Zdobnici a Divoké Orlici. Na všech těchto místech už jsou ale hladiny zpátky v normálu.

První povodňový stupeň ale kolem šesté stále trval na dalších tocích z Orlických hor - Březné v Hoštejně a Moravské Sázavě v Lupěném. Bdělost platila také na Jizeře v Železném Brodě.

Rozlámané kusy stromů přinášela v dopoledních hodinách mírně rozvodněná řeka Novohradka na soutok s Chrudimkou v Úhřeticích na Pardubicku. Video zachytil iReportér Denis Marc.

Soutok Chrudimky a Novohradky zachycený aplikací iReportér (zdroj: ČT24)

Jaro v Lednici

Na polovině měřicích stanic, kde se teplota sleduje 30 a více let, padly teplotní rekordy. Vůbec nejtepleji bylo v Lednici na Břeclavsku – 18,3 stupně Celsia. Totožné hodnoty byly zaznamenány také v Dyjákovicích na Znojemsku. Nad 18 stupňů vystoupaly teploty také na dalších jihomoravských stanicích v Brodě nad Dyjí, Strážnici a Pohořelicích.

Nezvykle vysoké teploty byly i na jihu Čech. V Českých Budějovicích meteorologové naměřili 17 stupňů, čímž byl překonán rekord z roku 1935, kdy rtuť v teploměru vystoupala na 14,2 stupně.

V úterý se podle meteorologů výrazně ochladí. „Bude zataženo s deštěm, který postupně přejde do sněžení. Ve středu a čtvrtek bude proměnlivá oblačnost se sněhovými přeháňkami,“ uvedla meteoroložka Lenka Plášilová. Teploty se po všechny tři dny budou pohybovat kolem tří stupňů nad nulou, v noci budou klesat pod minus tři.