Paroubek: Kdyby se dnes volil prezident, Zeman vyhraje v prvním kole

Paroubek: Zeman je zkušený politik, ale někdy to přehání (zdroj: ČT24)

Konflikt mezi prezidentem a premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou sociální demokracii stále více oslabuje. V Interview ČT24 to řekl bývalý předseda strany Jiří Paroubek. Sobotka by podle něj neměl brát některé prezidentovy výroky tak osobně. Zeman je podle Paroubka navíc zkušený politik. Kdyby se nyní konaly prezidentské volby, vyhrál by je podle něj hned v prvním kole.

 Zeman se v poslední době dostává se Sobotkou do konfliktů stále častěji. Podle Paroubka to stranu stále víc oslabuje, protože má také levicové voliče. Zeman se ale podle Paroubka vymezoval vůči předsedům sociální demokracie i dřív: „To je jeho styl práce. Já takový styl nemám příliš rád.“

Sobotka by proto podle Paroubka neměl brát věci tak osobně. „Je to normální politická výměna, ke které tu a tam dochází,“ řekl k některým přestřelkám mezi oběma politiky.

Paroubek: Se Zemanem se nevídám, ani ho nevyhledávám

Se Zemanem a rovněž bývalým předsedou ČSSD se ale Paroubek nestýká. „Naše vztahy jsou nijaké. S prezidentem se nevídám, nevyhledávám ho. On mě také ne a jsme oba dva spokojení,“ poznamenal.

Zeman je podle něj nicméně velmi zkušený politik. „Kdyby dnes byly volby, tak je vyhraje v prvním kole a dostal by 60 65 procent. Dokázal vystihnout témata, o kterých si veřejnost myslí, že jsou pro ni velmi důležitá. Vidí prezidenta jako jediného důsledného ochránce svých zájmů… V některých tématech to přehání, ale to už je jeho věc,“ domnívá se.

25 let ČSSD
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Sobotky se ale Paroubek zastal ve sporu o odvolání ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Podle Sobotky se ministr dopustil chyby, když komentoval únos pětice Čechů v Libanonu. Nejde ale o tak závažný přehmat, aby kvůli tomu Stropnického odvolal.

Stejně jako premiér by podle svých slov jednal i Paroubek. Stropnický podle něj jen popsal fakta: „Ono se nic moc nestalo. Byla perspektiva buď dostat, nebo nedostat skupinu pěti zajatých Čechů z Libanonu. Vláda rozhodla dobře. Že to bylo zúřadováno a odkomunikováno trochu hůř, v tom nevidím žádnou tragédii.“

LEV 21 už nemá žádnou perspektivu

Paroubek po odchodu z ČSSD založil v roce 2011 stranu Národní socialisté – levice 21. století (NS-LEV 21). V politice ale strana propadla a Paroubek už se v ní neangažuje a neplatí ani členské příspěvky.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČTK

„Nemá smysl dělat věci, které nemají žádnou perspektivu. Byl bojkot ze strany médií, sponzoři se začali ztrácet a pak jsem se dozvěděl, že je strana sledovaná také bezpečnostními složkami. Nemá smysl si hrát na hrdinu. Je lepší věnovat se věcem, které dávají větší smysl,“ řekl v Interview ČT24.

Sobotka se ve straně zbavuje konkurence

Návrat do ČSSD ale Paroubek nechystá: „Do budoucna nevylučuji nic, ale se současným vedením nechci mít nic společného. Sobotka se zbavuje lidí, kteří mu mohou být konkurencí. Ať to byl Michal Hašek, Roman Onderka, bývalý ostravský primátor Kajnar, Zdeněk Škromach. To jsou lidé, které bych rád viděl ve vedení sociální demokracie, pokud bych byl předsedou. Když se někdo bojí konkurence, je to začátek jeho konce.“

Na otázku, zda bude Andrej Babiš (ANO) příštím premiérem, pak řekl: „Já bych si to samozřejmě nepřál, protože vidím i jeho stinné stránky. Těmi je obrovský konflikt zájmů. Je to mimo jiné předseda strany, která je postavená jen na něm… To je prostě útok na svobodu v této zemi. Ale řada občanů to takto nechápe. Obávám se, že to chápat nebudou ani při volbách.“

Lidé s Babišem potřebují zkušenost jako Italové s Berlusconim

Pokud se Babiš stane premiérem, ke zničení země ale podle Paroubka nedojde. „Bude to nepříjemná epizoda. Lidé to ale asi potřebují, aby měli tuhle zkušenost. Tak jako Italové udělali zkušenost s Berlusconim a už ji asi nechtějí opakovat,“ dodal.