Debatu o uprchlících sněmovna přerušila, u mimořádné schůze pak neschválila program

Sněmovna se k migraci vrátí na březnové schůzi (zdroj: ČT24)

Poslanci se v pátek po několika měsících vrátili k diskuzi o migrační krizi. Podle návrhu usnesení, o kterém budou hlasovat, by sněmovna opět měla odmítnout stálý mechanismus na přerozdělování uprchlíků. Jenže sněmovna debatu nedokončila, do diskuze jsou stále přihlášeny dvě desítky poslanců, pokračovat bude patrně až v březnu. V poledne totiž začala mimořádná schůze, na níž měli poslanci jednat o údajném úniku informací z Bezpečnostní rady státu. Jde zejména o propuštění pětice Čechů zadržovaných v Libanonu, a to zřejmě výměnou za Libanonce Alího Fajáda, o jehož vydání však usilovaly USA pro podezření z terorismu. Jenže poslanci program této schůze neschválili, tím pádem skončila.

Páteční jednání začalo tématem uprchlíků, které se do sněmovny vrátilo po delší době. Na lednové schůzi totiž poslanci tento bod přerušili kvůli nepřítomnosti premiéra Sobotky i ministra vnitra Chovance.

Šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola předložil v pátek návrh usnesení, podle kterého by sněmovna měla odmítnout stálý mechanismus pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie. Návrh zdůrazňuje mimo jiné taky nutnost zajištění kontroly vnější hranice Unie a humanitární pomoc běžencům mimo území osmadvacítky. Usnesení je podle Miholy dílem vládních lidovců a sociálních demokratů a opoziční TOP 09.

Sněmovna by v něm taky označila dosavadní kroky české vlády k řešení přílivu běženců za odpovědné. Zároveň by ale „vyjádřila znepokojení“ nad tím, že se Unii ve spolupráci s dalšími zeměmi „nedaří migrační toky efektivně kontrolovat a zásadním způsobem omezit“.

Kubičko: Evropa je někdy korektní až moc (zdroj: ČT24)

Někteří poslanci však volali po tom, aby vláda informovala o konkrétních krocích k řešení migrační krize. „Občané čekají nejen politické prohlášení, ale že se dozvědí konkrétnější kroky, které vláda připravuje,“ uvedl předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Miroslava Němcová z ODS soudí, že návrh hezkým jazykem neříká nic. „Některé věci nám připadají nadbytečné, např. znovu důraz na povinné přerozdělování běženců, to už máme ve dvou usneseních celkem třikrát. To není potřeba říkat počtvrté.“ 

Vláda tu situaci opravdu trochu podceňuje a bagatelizuje. Vychází to i z toho, že si Evropa zvykla být korektní a někdy až příliš… I my novináři bychom měli bez jakýchkoliv politických korektností zveřejňovat všechny problémy, které existují a které jsou třeba bagatelizovány.
Radko Kubičko
komentátor Českého rozhlasu

Podle opozičního Úsvitu by sněmovna měla vyjádřit nedůvěru dosavadní imigrační politice Unie a označit za vydírání vyjádření tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který pohrozil Unii, že by „mohl přijít okamžik, kdy země otevře migrantům brány do Evropy“. Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury pak po vládě požaduje konkrétních opatření k uzavření českých hranic.

Schůze k Fajádovi měla být neveřejná

V poledne pak začala mimořádná schůze svolaná z popudu opozice. Tam se měl řešit případ Fajád: kvůli tomu čelí tlaku zejména ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který v novinovém rozhovoru připustil, že šlo o výměnu za pětici Čechů. K rezignaci ho vyzvala opoziční ODS a také předseda koaličních lidovců Pavel Bělobrádek prohlásil, že by měl Stropnický zvážit rezignaci. Sám ministr obrany i šéf hnutí ANO Andrej Babiš k tomu však nevidí důvod. 

Opoziční TOP 09, která svolání schůze podnítila spolu s poslanci ODS a Úsvitu, kritizuje také ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Ten rozhodl o tom, že Česko Fajáda do USA nevydá. Navíc unikla i informace o údajné výši výkupného, které Česko zaplatilo za propuštění dvou dívek unesených už dříve v Pákistánu.

Poslanci sice schválili, že bude tato schůze v neveřejném režimu, aby na ní mohly případně zaznít tajné informace. Jenže pak sněmovna podle očekávání neschválila program schůze, která tím pádem skončila.   

Komunisté žádají demisi premiéra i ministra obrany

Předseda ODS Petr Fiala označil jednání za skandální a za frašku, podle něho se k podezření na únik informací žádný z členů vlády nevyjádřil. „Vystoupil i předseda Sobotka, aby nám řekl, že nám nic neřekne,“ uvedl Fiala. „Začínám pochybovat o tom, jestli je premiér Sobotka schopen vykonávat svou funkci,“ dodal.

Demisi premiéra i ministra obrany pak žádají komunisté, v souvislosti s úniky utajovaných informací prý došlo k selhání systému, nikoliv pouze jednotlivce, a vláda z nich musí vyvodit zodpovědnost. „Selhala důležitá koordinace zpravodajských služeb. Bezpečnostní rada státu, která o situaci jednala, se ukázala institucionálně zcela nedůvěryhodnou tragickým a nevyšetřeným únikem přísně tajných a citlivých informací. Ohrožení bezpečnosti občanů a veřejného zájmu České republiky je v důsledku těchto kauz bezprostřední,“ jsou přesvědčeni komunisté.

Podle místopředsedy sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) ale to podstatné ve sněmovně zaznělo. „Že opozice spokojená nebude, to bylo možné očekávat, to se také stalo.“ Podle něj na jednání vystoupil za vládu i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přítomen byl rovněž ministr obrany Martin Stropnický (ANO), jehož vyjádření bylo důvodem pro svolání schůze.