Údajná korupce na ŘSD: Dva aktéři propuštěni z vazby

Praha – Dva obvinění v kauze údajné korupce na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jsou z vazby na svobodě. Uplynula totiž lhůta, po kterou mohli stíhaní ve vazbě být. Podle serveru Týden.cz jsou na svobodě někdejší šéf ředitelství Petr Laušman a také bývalý právník společnosti Robert Wolf. Naopak ve vazbě zůstávají bývalý výkonný ředitel Michal Hala a předseda představenstva společnosti Monstera International Jiří Neužil.

„V jednom případě bylo rozhodnuto o tom, že se za přijetí dalších opatření propouští na svobodu z vazby. Proti tomu si však státní zástupkyně podala stížnost,“ uvedl mluvčí Okresního soudu Praha-východ Jiří Wažik. Rozhodovat tedy nyní bude pražský městský soud. Podle serveru je nepravomocně propuštěným Hala. U Jiřího Neužila hrozí podle serveru obava, že by mohl utéct, proto jej soud ponechal ve vazbě.   

Podle policie uzavřel jeden z exmanažerů ŘSD v roce 2006 se dvěma společnostmi nevýhodné smlouvy a jejich dodatky o pronájmech pozemků a vybudování odpočívadel na dálnicích D47 a D5. Kdyby stát pronajímal pozemky bez prostředníků, mohl podle kriminalistů získat více než 264 milionů korun, které inkasovaly na jeho úkor soukromé firmy.   

Laušmana a Halu policisté viní z přijímání úplatku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Někdejší právník podniku Robert Wolf je pak stíhán pouze pro druhý z trestných činů. Třiapadesátiletý majitel dvou společností Jiří Neužil je podezřelý z toho, že v letech 2005 a 2006 dal jako úplatek za uzavření smluv exmanažerovi ŘSD 15 milionů korun. Kromě toho prý muži zajistil vlastnictví bytu v Krkonoších v hodnotě nejméně 1,7 milionu korun. Policie ho stíhá pro trestné činy podplácení a porušování povinností při správě cizího majetku.

ŘSD také podalo začátkem ledna trestní oznámení kvůli převodům pozemků v okolí pražské Ruzyně. Do údajně nevýhodných transakcí týkajících se výstavby pražského okruhu prý byla zapojena i část bývalého vedení ŘSD, tedy například i Laušman nebo Hala. Hala to však ve svém prohlášení popřel.