Ruzyňské letiště se bude jmenovat po Havlovi

Praha - Vláda dnes souhlasila s návrhem, aby bylo letiště v Praze Ruzyni přejmenováno po bývalém českém prezidentovi na Letiště Václava Havla - Praha. Podle ministra dopravy Pavla Dobeše by se mohlo letiště přejmenovat k letošnímu 5. říjnu, tedy na 76. výročí exprezidentova narození. Přejmenování bude stát asi čtyři miliony korun.

Používat se bude spojení Letiště Václava Havla - Praha a hlavně anglické Prague Airport - Vaclav Havel - kvůli mezinárodnímu významu letiště. „Předpokládané náklady na realizaci budou hrazeny provozovatelem letiště a lze je očekávat v přibližné výši čtyř milionů korun,“ uvedl Dobeš. Pojmenování letiště je v kompetenci akciové společnosti Letiště Praha a o věci úředníci jednali také s Českým aeroholdingem, pod který letiště od tohoto měsíce patří, vysvětlil ministr dopravy.

S nápadem, který si získal řadu příznivců, ale i odpůrce, přišel režisér Fero Fenič jen den poté, co Havel loni 18. prosince zemřel. Veřejnost jeho návrh podporovala hned od začátku a na stránkách, kde režisér svoji výzvu zveřejnil, svůj podpis do připojilo skoro 83 tisíc lidí.

Vdova Dagmar Havlová je z projednání nadšena: „Mám z toho velkou radost. Děkuji české vládě, ministru Dobešovi, Feru Feničovi a všem, kteří se zasloužili o to, aby tato myšlenka byla uskutečněna,“ sdělila Havlová. Nedávno vyjádřila zklamání nad skutečností, že vláda váhala s připojením jména jejího zesnulého manžela k názvu letiště. V zahraničí nejsou výjimkou letiště nesoucí název po významných státnících, mezi něž Václav Havel bezpochyby patří, uvedla.

Osobnosti, po kterých byla pojmenována letiště

Mustafa Kemal Atatürk - Jméno prvního tureckého prezidenta nese mezinárodní letiště v Istanbulu od roku 1980. Atatürk zemřel v roce 1938.

Bénazír Bhuttová - Na památku někdejší předsedkyně pákistánské vlády, která zemřela v prosinci 2007 po sebevražedném atentátu v Rávalpindí, bylo pojmenováno mezinárodní letiště u tohoto města půl roku po její smrti.

George Bush - Po Bushovi starším, který byl prezidentem v letech 1989 až 1993, je od roku 1997 pojmenováno mezinárodní letiště v texaském Houstonu.

Indira Gándhíová - Dlouholetá premiérka Indie zemřela v říjnu 1984 v metropoli Dillí na následky atentátu a dva roky nato bylo po ní v hlavním městě pojmenováno mezinárodní letiště.

Charles de Gaulle - Jméno francouzského prezidenta z let 1959 až 1969 nese mezinárodní letiště nacházející se na severním předměstí metropole Paříže Roissy. Po de Gaullovi bylo pojmenováno v březnu 1974, tedy necelé čtyři roky po jeho smrti.

John Fitzgerald Kennedy - Prezident Kennedy byl zastřelen 22. listopadu 1963 v Dallasu. Již měsíc po jeho smrti, 24. prosince 1963, bylo po něm pojmenováno mezinárodní letiště v New Yorku. Po Kennedym je pojmenováno také jedno menší letiště v Ashlandu ve státě Wisconsin.

Jan Pavel II. - Jméno papeže Jana Pavla II., který zemřel v dubnu 2005, nese od roku 1995 mezinárodní letiště u Krakova.

Ronald Reagan - Po bývalém americkém prezidentovi z let 1981 až 1989 se jmenuje mezinárodní letiště ve Washingtonu. Pojmenováno tak bylo ještě za jeho života v roce 1998. Reagan zemřel v roce 2004.

Milan Rastislav Štefánik - Po vojákovi, diplomatovi a astronomovi Štefánikovi, jenž patřil ke skupině politiků, kteří se zásadním způsobem zasloužili o vznik Československa v roce 1918, bylo v roce 1993 pojmenováno mezinárodní letiště v Bratislavě. Štefánik zahynul v květnu 1919 v troskách letadla.

Lech Walesa - Po bývalém disidentovi a prezidentovi z let 1990 až 1995 bylo v roce 2004 pojmenováno mezinárodní letiště u Gdaňska, tedy města, s nímž Walesa spojil značnou část života.