Soutěž pro mladé zámečníky má nalákat studenty do učňovských oborů

Praha - V budově Střední školy elektrotechniky a strojírenství v Praze 10 proběhlo vyhlášení výsledků celostátní soutěže pro mladé účně-zámečníky KOVO Junior. Ta má zvýšit prestiž řemesel u nás a zároveň do lavic učňovských oborů přilákat více studentů. V Česku totiž zůstává třetina učňovských míst nenaplněná. Nejlepší tři soutěžící si odnesli finanční odměnu, vítěz pak dostal i stříbrnou pamětní minci. Soutěž se konala pod záštitou pražského magistrátu. Soutěž byla součástí projetku Řemeslo žije, který je zaměřen na rozšíření spolupráce mezi odborným školami a firmami.

Mladí zámečníci museli vyrobit tři součástky přesně podle projektové dokumentace. A to klasickým způsobem, bez použití počítačového řízení. Porotci pak hodnotili kvalitu zpracování, výsledek navíc porovnávali s prací specialisty v oboru. Ti nejlepší učni se prý však profesionálům téměř rovnali, pochvaloval si ředitel Střední školy elektrotechniky a strojírenství Lumír Kymr.

Kromě talentových soutěží se snaží odborné školy do lavic nalákat studenty i pomocí workshopů, nabízejí výhodná stipendia nebo možnost získat práci ve firmě, ve které dělají praxi. Některé školy si dokonce najímají reklamní agentury, aby byla jejich kampaň profesionální, upozorňuje ředitel Národního ústavu odborného vzdělávání Václav Hořejší. 

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Mezi studenty jsou populární např. obory kuchař-číšník, automechanik nebo kadeřník, naopak o technická řemesla, jako je obráběč kovů nebo nástrojář, příliš zájem nemají. Přitom právě o absolventy těchto oborů je mezi zaměstnavateli největší poptávka.