Olomoučtí studenti budou volat do vesmíru

Studenti z Olomouce si v březnu popovídají s astronauty z Mezinárodní vesmírné stanice. Pro radiovou komunikaci je vybrala vesmírná agentura NASA. Komunikace bude probíhat přibližně deset minut, tak dlouho se bude stanice pohybovat nad Olomoucí. Ptát se studenti chtějí na stav beztíže nebo zvířata na stanici.

Studenti tří olomouckých gymnázií naváží na počátku března rádiové spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Trojici škol po dlouhých letech příprav vybrala americká vesmírná agentura NASA. Ta chce pomocí diskusí s astronauty podpořit zájem studentů z různých koutů světa o vědu, techniku a výzkum vesmíru. Původně měly tuto výsadu pouze školy ze Spojených států, NASA však posléze rozšířila možnosti rádiového kontaktu s posádkou ISS i do dalších zemí.

„Byli jsme nesmírně potěšeni, že nás vybrali. Ne každému se podaří do elitní skupiny dostat a programu se zúčastnit,“ uvedl předseda Hanáckého radioklubu OK2KYJ Rudolf Bláha.

Astronaut Tim Kopra ve vesmíru
Zdroj: ČTK

Studenty zajímá, kdy budou na stanici zvířata

Rádiové spojení dvou desítek olomouckých studentů s posádkou ISS je naplánováno na druhý březnový týden a zabere zhruba deset minut. Přibližně tolik času se bude stanice pohybovat nad Olomoucí a bude s ní možné navázat rádiové spojení. Antény odborníci instalují na střechu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, ve které bude zřízena i konferenční místnost.

„Některé studenty zajímá, jak kosmonauti snáší stav beztíže. Děvčata mají připravenou otázku o osobních talismanech nebo o tom, jak snáší rodiny odloučení od svých astronautů,“ uvedla učitelka Gymnázia Čajkovského Eva Farmačková. Studenti se také chtějí zeptat na případné opravy vesmírné stanice. „Zajímá je také to, kdy se plánuje přítomnost zvířat na stanici nebo jakou největší rostlinu se tam podařilo vypěstovat,“ doplnila Farmačková.

Na Mezinárodní vesmírné stanici ISS nyní pobývají američtí astronauti Scott Kelly a Tim Kopra, jejich britský kolega Timothy Peake a ruští kosmonauti Sergej Volkov, Jurij Malenčenko a Michail Kornijenko.

  • Projekt realizuje Hanácký radioklub OK2KYJ. S technickými otázkami dále pomáhá společnost ONYX engineering a do projektu je zapojen také studentský spolek UP Crowd z Univerzity Palackého. Koordinaci pomáhá zajistit mezinárodní dobrovolnická radioamatérská organizace ARISS. Celý vzdělávací projekt finančně podporuje Magistrát města Olomouce.