Český rozhlas: Fajádův advokát dostal od jeho rodiny téměř pět milionů

Necelých pět milionů korun dostal Fajádův advokát Jan Švarc krátce předtím, než byl unesen v Libanonu. Jak uvedl Český rozhlas, dvě stě tisíc dolarů v hotovosti získal od příbuzných Alího Fajáda. Švarc tvrdí, že šlo o odměnu za jeho právní služby.

Advokát Švarc získal podle Českého rozhlasu od Fajádovy rodiny dvě stě tisíc dolarů. Za co přesně peníze byly, zatím není jasné. Podle Švarce šlo o odměnu za jeho práci. „Když jsme tu spočítali hodiny strávené nad případem, lidi, veškeré náklady kolem toho, tak tam by se správně mělo klientovi účtovat až kolem čtyřiceti milionů. Ta kancelář v podstatě rok a půl nedělala nic jiného,“ řekl Švarc.

O peníze i fakturu však podle svých slov přišel při únosu. Smlouvu měl údajně jen ústní. Spolu s dalšími čtyřmi Čechy strávil v Libanonu téměř sedm měsíců. Kdo ho unesl, neví, nicméně v rozhovoru pro Českou televizi odmítl, že by únos organizovala Fajádova rodina. Naznačil také, že Fajád nemusel být hlavním důvodem únosu a že Čechy pravděpodobně neunesla libanonská tajná služba.

Alí Fajád, Faouzi Jaber a Chálid Marabí byli v Česku drženi ve vazbě od dubna 2014. Podle USA chtěla trojice prodat kokain a zbraně americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Z vazby byl Fajád propuštěn, když se pětice Čechů vracela vládním speciálem do země a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nepovolil jeho vydání do USA.