Bezpečnostní rada není bezpečná, zní od opozice kvůli zprávě o výkupném

Opoziční politici kritizují Bezpečnostní radu státu kvůli zprávě týdeníku Respekt o výkupném, které podle listu vláda zaplatila za dvě ženy unesené v Pákistánu. Předseda ODS Petr Fiala označil radu za nedůvěryhodnou a obvinil ji, že ohrožuje životy českých občanů. Podle poslance TOP 09 Marka Ženíška teď každý český turista „nese na sobě cenovku pro výkupné“. Vláda nechá možné úniky prošetřit.

Respekt napsal, že Česká republika zaplatila za osvobození dvou žen unesených v roce 2013 šest milionů dolarů. List popsal, jak o výkupném jednala a hlasovala Bezpečnostní rada státu. Že ale novináři takové informace mají, se nelíbí opozici.

Jsou přesvědčeni, že jde o nebezpečný únik informací z Bezpečnostní rady státu. „V České republice unikají informace z Bezpečnostní rady státu, to je větší ohrožení než cokoli jiného a odpovědnost za to nese celá vláda v čele s premiérem,“ uvedl poslanec TOP 09 Marek Ženíšek. „Pokud je to pravda, pak každý český turista v zahraničí nese na sobě cenovku pro výkupné,“ dodal.

Předseda ODS Petr Fiala potom obvinil členy bezpečnostní rady z ohrožení životů českých občanů. „Lidské životy jsou zachráněny, což je dobře. Problémem je, že díky úniku citlivých informací jsou do budoucna ohroženy tisíce českých občanů,“ míní Fiala. Navíc mají podle něj teroristé jednoznačnou zprávu, že i když to vláda odmítá, lze s ní o výkupném jednat. „Přestože se ministři české vlády zaštiťují tím, že s teroristy se nevyjednává, realita je zcela opačná,“ poznamenal šéf ODS.

Místopředseda sněmovního branného výboru Alexander Černý, který v parlamentu zastupuje největší opoziční stranu KSČM, je však zdrženlivější. Naznačil, že informace, které Respekt přinesl, nemusí být správné. „Netuším, zda to není dezinformace,“ uvedl.

Vláda nechá možné úniky prošetřit

Úřad vlády již dal podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podněty příslušným institucím, aby prošetřily možné úniky utajovaných informací z Bezpečnostní rady státu a jejího předsednictva. Ministerský předseda, který předpokládá, že věc bude prošetřena, to řekl na tiskové konferenci po jednání vlády.

„Pokud jde o otázku možných úniků z jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu nebo Bezpečnostní rady státu, úřad vlády v této věci podal příslušné podněty institucím, které mohou v této věci jednat. To znamená, podněty byly podány a teď předpokládám, že celá věc bude ze strany kompetentních orgánů prošetřena,“ uvedl Sobotka.

Respekt se k případu dvou unesených žen vrátil v souvislosti s jinou výměnou: minulý týden přiletěla do Prahy pětice Čechů, kteří v létě zmizeli v Libanonu. Současně z Česka odcestoval Alí Fajád, o jehož vydání žádaly Spojené státy. Ministr obrany Martin Stropnický potom potvrdil, že šlo o výměnu.