Německá kancléřka Merkelová přijede do Prahy

Praha - Na návštěvu České republiky přijede 3. dubna německá kancléřka Angela Merkelová. Informoval o tom mluvčí české vlády Michal Schuster. Merkelovou pozval do Prahy premiér Petr Nečas, program návštěvy se v současnosti připravuje. Podle všeho bude ale návštěva Merkelové krátká, v řádu hodin. Na chystanou návštěvu upozornil Český rozhlas.

Německo je spolu s Francií hlavním motorem řešení finančních potíží, s nimiž se v současnosti potýká eurozóna. Problémům má v budoucnu předcházet mimo jiné nová smlouva o fiskálním paktu, k níž se však zatím Česko spolu s Británií jako jediné dva členské státy unie nepřipojily.

Kancléřka do české metropole přijede v roce 20. výročí od podpisu smlouvy o spolupráci mezi oběma zeměmi. Letos se také připomíná 15. let od podpisu česko-německé deklarace o vzájemných vztazích, která napomohla Praze i Berlínu k vyrovnání se s palčivou historií a naopak je nasměrovala do budoucna. Vztahy obou zemí tak jejich politici opakovaně označují za nejlepší v historii.

Lze tedy předpokládat, že Nečas a Merkelová se při pražském setkání zaměří hlavně na současnost a potíže, kterým čelí EU.