České vojáky v Afghánistánu chrání mříže – s raketami si snadno poradí

Praha – Čeští vojáci nasazení na mezinárodních misích v Iráku a Afghánistánu budou lépe chráněni před raketami a protitankovými střelami. Obrněné transportéry, kterými se příslušníci kontingentů v nebezpečném prostředí pohybují, totiž bude pokrývat speciální vrstva pancíře. Nový mřížový štít je společným dílem tuzemských vědců a armádních specialistů, Evropská vyzbrojovací agentura (EDA) na jeho vývoj přispěla 100 tisíc eur (téměř 2,5 milionu korun)

Běžně rakety s kumulativní hlavicí dokáží prorazit pancíř o tloušťce 30 centimetrů. Mřížový štít, který vyvinuli ve Vojenském opravárenském podniku ve Šternberku, si však s těmito střelami poradí. Granáty se při střetu s pancířem z titanu výbuchem rozptýlí, ale neproniknou jím. „Využívá poměrně jednoduchý princip: Elektrický obvod toho protipancéřového granátu vyzkratuje,“ popsal funkci nového brnění vedoucí vývoje Stanislav Rolc.

Českým vojákům se bude tato ochrana velmi hodit. V Afghánistánu, kde jsou už několik let nasazeni, totiž na ně extremisté z Tálibánu protipancéřové granáty často střílí. Pokud by střela prošla skrz opevnění transportéru, pro posádku by to znamenalo smrt nebo minimálně těžké zranění.

Česká mříž je levná a účinná

Úspěšnost českých mříží je velmi vysoká – ze stovky pancéřových granátů jich zlikviduje minimálně 65. Navíc oproti americkým či německým verzím, které armády v Afghánistánu běžně používají, je tuzemská ochrana lehčí a hlavně dvakrát levnější. Vývoj vyšel armádu na pouhé 4 miliony korun. „Je to v podstatě zanedbatelná částka, ve srovnání s cenou života našich vojáků, která je nevyčíslitelná,“ poznamenal ředitel sekce vyzbrojování na ministerstvu obrany plukovník Pavel Bulant.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Ochranné mříže mají v tuto chvíli všechny české Pandury v Afghánistánu. Brzy by je měli vojáci instalovat také na menší obrněnce.