Stamiliony na Dobešovy projekty ve víru nejistoty a kritiky

Praha - Odborníci z ministerstva školství v Bruselu řeší problematické evropské dotace. Usilovná snaha vyčerpat na poslední chvíli unijní miliardy se podle kritiků projevuje na kvalitě projektů, které pro komisi úřad ministra Josefa Dobeše (VV) chystá. Z jejich řad se již dokonce ozývají názory, že za špatně připravené nebo předražené programy se nakonec budou muset stamiliony vrátit, a to ze státní kasy. Čas ministra Dobeše na vyřešení problému se přitom krátí, od premiéra Petra Nečase má lhůtu do dubna.

Třeba v rámci projektu NEDIR má vzniknout databáze a informační portál o vzdělávání za víc než půl miliardy korun. „Portál už dneska existuje, je potřeba ho možná aktualizovat, ale plánovaná investice v řádu 650 milionů korun je asi stonásobně předražená,“ řekl pro ČT David Ondráčka z Transparency International. A pod palbou kritiky se ocitl i projekt - Brána do světa vědění, z něhož mají vzejít multimediální výukové programy za 326 milionů. Řada škol už ale takové používá. „Je to projekt, který chce zkoumat vyzkoumané, vyvíjet vyvíjené a jednorázově vyrobit už vyráběné,“ komentuje ho odborník na internetové učebnice Vít Pátek.

Desítky a stovky milionů létají v celé ministerské tabulce, vedle zmiňovaných projektů má jít třeba 800 milionů z dotací na stáže ve firmách nebo 65 milionů na etickou a občanskou výchovu. Podle Tomáše Feřtka ze sdružení EDUin se ministerstvo snaží resuscitovat cokoliv, za co se dají peníze utratit, a to rychle. „V tak krátkém termínu není možné připravit projekt tak kvalitně, aby sféře školství opravdu pomohl,“ dodává.

Reportáž Terezy Kručinské a analýza Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Dobešův úřad se s odkazem na pobyt všech odborníků v Bruselu a nemoc zodpovědného náměstka k tématu nevyjádřil. Veřejnost si ale pamatuje na ministrovo prohlášení z nedávné minulosti, v němž se za vyčerpání všech peněz zaručil.

Řadu výtek už ministerstvu poslala i Evropská komise. Financování narychlo připravených stamilionových programů by mohl podle kritiků Brusel nakonec odmítnout. Pokud by již běžely, peníze by musely jít ze státního rozpočtu, varuje Ondráčka.