Hlavní hygienik Vít prý zmanipuloval zakázku, policie ho obvinila

Praha - Policie dnes obvinila hlavního hygienika Michaela Víta ze zneužití pravomocí úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle informací TV Nova ho stíhá v souvislosti s údajným zmanipulováním zakázek pro ministerstvo vnitra. Hlavní hygienik ČR ale vinu odmítá. Vítovi, který je v kauze zatím jediným obviněným, hrozí až deset let vězení.

Podle policejní verze Vít výběrové řízení na poradenství pro ministerstvo zmanipuloval a zakázku prý dal manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Policie začala Víta prověřovat loni v září, dnes jej obvinila. „Já jsem to dneska obdržel. Myslím, že to dál bude vyšetřováno. Necítím se vinen, že bych se dopustil nějakého trestného činu,“ řekl Vít, který zastává post hlavního hygienika a náměstka ministra zdravotnictví od března 2000.

Policie zatím vyčíslila škodu na dva miliony korun. Podle Vladana Brože z organizace Transparency International, která na Víta jako první podala trestní oznámení, se manipulovalo s dokumenty k výběrovému řízení. Chyběly na nich obvyklé úřední značky a někdo je navíc schoval za jednací číslo platového výměru jedné z úřednic. „Pan Vít by měl následovat starostu Prahy 2 (Jiřího) Palusku, který v okamžiku, kdy byl obviněn, odstoupil z funkce,“ řekl Nově Brož. Za Vítem dosud stál ministr zdravotnictví Leoš Heger, dnes se ale k jeho dalšímu působení ve funkci nevyjádřil.

Loni se objevily informace o tom, že Vít dával od roku 2003 zakázky na
strategické poradenství manželovi své dobré známé Otakaru Vychodilovi.
Tento bývalý poslanec ODS si tak údajně přišel na několik milionů korun,
ačkoli konzultace se často vedly jen po telefonu. Víta, který kritiku
odmítl, ministr zdravotnictví Leoš Heger potrestal za administrativní chyby
smluv snížením platu na tři měsíce.