Škárka tahá tajný trumf, uplácení si prý nahrál. Bárta se rozplakal

Praha – Jaroslav Škárka dnes při pokračujícím přelíčení v kauze uplácení ve Věcech veřejných oznámil, že okamžiky, při nichž mělo dojít k údajnému předání úplatku Vítem Bártou, si tajně nahrál. Videonahrávka prý zachycuje dobu před a po předání peněz. „Záznam je ale velmi zkreslený, protože u Bárty v pracovně jsou rušičky…,“ uvedl Škárka. Soudce Škárkovo sdělení překvapilo a nahrávku v původní nevyčištěné podobě si od něj vyžádal. Škárka ji má soudu předložit zítra. Bárta se vzápětí po Škárkově řeči ujal slova, při emotivní reakci se mu zlomil hlas.

Škárka soudu řekl, že nahrávka zaznamenává čas před předáním peněz, předání peněz i deset minut poté. „Nezveřejňoval jsem ji, předal jsem to lidem, kteří by mohli tuto nahrávku technicky očistit. Je znehodnocena tím, že samotné předání úplatku probíhá v pracovně pana Bárty, kde byly rušičky. Pořídil jsem ji proto, že jsem chtěl mít pojistku proti případnému vydírání. Je to první nahrávka a jediná, kterou jsem pořídil,“ uvedl u soudu Škárka.

Jaroslav Škárka reaguje na výpověď Michala Babáka
Zdroj: ČT24

„Promiňte mi tu emoci,“ reagoval Bárta na novou okolnost. „Když se dozvídám další a další útoky od pana Škárky. To, že si mě nahrával, považuji za nepochopitelné. Že o té nahrávce celou dobu mlčí a pak řekne, že to podstatné tam není. Spontánně reagovat na míru účelovosti je strašné…,“ řekl Bárta, na chvíli se odmlčel a rozplakal se.

Václav Klaus kroutí nad soudním líčením hlavou

Absurdní reality show v přímém přenosu – to jsou slova prezidenta Václava Klause na adresu soudního líčení s předsedou poslaneckého klubu Věcí veřejných Vítem Bártou a nyní nezařazeným poslancem Jaroslavem Škárkou. Soudní stání je podle prezidenta ničivý prvek, který poškozuje českou politiku. Klaus považuje soud za „nešťastnou věc“ a reality show v přímém přenosu, do níž „se plete všechno možné i nemožné“ mající souvislost s potenciální trestnou činností a obecnou politikou.  

„Nevím, jestli mu vadí, že soudní řízení vůbec probíhá, nebo že je mu přítomna veřejnost,“ řekl pro Lidovky.cz soudce Jan Šott, který o úplatkářské aféře rozhoduje. K vykázání veřejnosti a médií soudce nevidí žádný zákonný důvod.

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka označil soud za přehlídku trapnosti, která zpochybnila legitimitu celé vlády. „Je obtížné si představit, že i nadále Věci veřejné budou mít v kabinetu čtyři ministry,“ řekl. Sociální demokraté jsou podle svého předsedy přesvědčeni, že v zájmu elementární politické kultury je nutný odchod VV z vlády a následující dohoda parlamentních stran na nových volbách, které by se mohly konat na podzim spolu s volbami krajskými a senátními, dodal.