Julínek: Verdikt Ústavního soudu je dobrou zprávou pro pacienty

Praha - Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který odmítl návrh na zrušení zdravotnické části vládní reformy veřejných financí včetně diskutovaných poplatků, ministr zdravotnictví Tomáš Julínek označil za dobrou zprávu pro pacienty. Opoziční politici naopak neskrývají zklamání, s rozhodnutím soudu nesouhlasí ani Česká lékařská komora.

„Není opravdu důvod práskat šampaňským, je důvod mít radost z toho, že Ústavní soud rozhodl, jak rozhodl. Svým jazykem velmi precizně vysvětluje reformní kroky a fakticky nás zavazuje k tomu, abychom pokračovali v reformním úsilí,“ řekl ministr. Statistiky za první čtvrtletí podle něj ukazují, že poplatky nezamezují přístupu k péči potřebným a jsou citlivě nastaveny. Soudci prý uznali efekt poplatků pro zlepšení kvality a dostupnosti péče.

Profesní sdružení vnímají verdikt rozdílně

Stanovisko soudu přivítalo také Sdružení praktických lékařů. Jeho členové se zrušení poplatků obávali. „Nešlo jen o obavy o naše příjmy, ale o to, že systém by byl odbrzděný a neregulovaný,“ řekl mluvčí sdružení Jan Jelínek.

Naopak viceprezident Svazu pacientů Josef Mrázek označil stanovisko soudu za „zcela špatné“. „Pacienti budou dál platit, protože jim hrozí exekuce, lékaři vybírat, protože jim hrozí pokuty,“ uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Nesouhlas neskrýval ani předseda KSČM Vojtěch Filip, argumentace soudu prý byla částečně politická. Podle stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha nález nerespektuje selský rozum ani ústavu, která zaručuje bezplatnou lékařskou péči.

Soud: Poplatky dostupnost péče nesnižují

Ústavní soudci během zdůvodnění verdiktu apelovali na poslance a senátory, aby sledovali dlouhodobé dopady zavedení poplatků. „Dospěli jsme k závěru, že základní právo dané článkem 31 Listiny základních práv a svobod nebylo ve své podstatě zásadně narušeno,“ komentoval pro ČT verdikt soudce Balík s tím, že zdravotní péče dle soudců zůstala dostupnou. „Pokud by se ukázalo, že právní úprava může snížit dostupnost lékařské péče, je třeba, aby to zákonodárce řešil.“

Očekávané rozhodnutí o zdravotnické části vládní reformy mělo padnout původně již v dubnu, kdy soud návrh opozičních politiků na její zrušení projednával. Po výslechu premiéra Mirka Topolánka a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka soud svůj verdikt však odložil na neurčito. Více než půlroční zkoumání reformy rozdělené na tři tematické bloky dneškem končí. Soudci z celého komplexu změn napříč právním řádem zrušili jen část ustanovení, podle kterého lidé nedostávali za první tři dny choroby nemocenskou.

Stanislav Balík
Zdroj: ČT24