Obrázky nádorů na cigaretových krabičkách pustila sněmovna dál

Poslanci v prvním kole podpořili vládní novelu, která kvůli evropské tabákové směrnici zvětší varování před kouřením na krabičkách cigaret. Stejná norma také zpřísní označování potravin českými logy. Předlohu před dalším kolem schvalování projedná sněmovní rozpočtový výbor, dostal na to 30 místo obvyklých 60 dnů. Novelu je totiž třeba kvůli hrozbě unijních sankcí přijmout do 20. května. Sněmovna také schválila navýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené.

Na cigaretových krabičkách by se mělo postupně s psaným varováním objevit i obrazové, které musí zabírat většinu plochy na obalu. Varování bude muset být i na elektronických cigaretách. Určitou výjimku by podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měly mít doutníky.

Novela navíc zakáže prodej cigaret s jinou než charakteristickou tabákovou příchutí. Zakázán bude i prodej tabákového prášku, který se samovolně rozpouští v ústech. Výjimku na jeho prodej bude mít v rámci Evropské unie jen Švédsko.

Kvůli novým obalům cigarety nepodraží

Ceny cigaret by se podle českých výrobců neměly kvůli změně podoby krabiček zvýšit. Vládní novela ale počítá s tím, že změna bude znamenat pro výrobce jednorázové náklady ve výši 200 až 300 milionů korun. Zavedení většího varování před škodlivostí kouření by mělo podle podle předkladatelů snížit počet kuřáků v ČR o dvě procenta.

Potraviny s chybami na obalu už nemusí do kontejneru. Výrobci a prodejci je budou moci darovat

V případě potravin má novela zakázat jejich označování logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně pětasedmdesátiprocentní.

obrázek
Zdroj: ČT24

Předloha má také umožnit, aby výrobci a prodejci mohli charitativním organizacím zdarma dávat potraviny s chybami na obalu, pokud budou zdravotně nezávadné. Mělo by jít například o potraviny s deformovaným obalem nebo o nezkažené jídlo s prošlou dobou trvanlivosti.

Příspěvek na péči pro lidi s postižením se zvedne

Poslanci také kývli na novelu zákona o sociálních službách, která o destinu zvyšuje příspěvek na péči pro zdravotně postižené lidi. Výše příspěvku se neměnila od jejich zavedení, tedy zhruba devět let. Vzrůst by měl od srpna, změna si letos vyžádá rozpočtové náklady asi miliardu korun.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Za příspěvek na péči si mají postižení lidé zajistit opatrování v nějakém zařízení nebo pomoc doma. Dospělí dostávají nyní podle své závislosti na pomoci měsíčně 800, 4000, 8000 a 12 000 korun a děti 3000, 6000, 9000 a 12 000 korun. Od srpna by dospělí měli 880, 4400, 8800 a 13 200 korun, děti pak 3300, 6600, 9900 a 13 200 korun.

Sněmovna odložila debatu o migraci

Sněmovna se nedostala diskusi o migrační krizi a debatu odložila na únor. Dohodli se na tom zástupci koaličních stran kvůli nepřítomnosti premiéra i ministra vnitra.

Zařazení debaty o migraci prosadila na program jednání opozice spolu s vládními lidovci, diskuze ale minulý týden neskončila - teď se k ní poslanci vrátí až ve druhém únorovém týdnu: „Především je argumentem to, že tam nebude ani pan premiér ani ministr vnitra, což jsou dvě stěžejní osoby k tomuto tématu. Ve chvíli, kdy jsme k tomu hlasování přikročili v minulém týdnu, tak jsem tuhle informaci neměl,“ vysvětluje šéf poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola. 

Debata k migraci začala minulý týden ve čtvrtek, premiér Bohuslav Sobotka před poslanci odmítl, že by migrační krize byla invazí uprchlíků. Zásadní je podle něj spolupráce celého evropského společenství. 

Jeho projev ale ostře zkritizovala opozice – podle jejích představitelů obsahoval vágní formulace a žádné řešení. „Já bych byla velice ráda, abychom přijali věcné usnesení, které bude naléhavě žádat vládu, aby iniciovala svolání mimořádného summitu k migraci – podle mého názoru nejen jednoho,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.