Když nejde práce k nezaměstnanému, musí on za ní. Pomůže „dopravné“

Ministerstvo chce přispívat na dojíždění nezaměstaným (zdroj: ČT24)

Dojíždět za prací je v Česku nepopulární. Úřadům se dlouhodobě nedaří obsadit přes sto tisíc volných míst, přestože firmy leckdy nabízejí nadstandardní podmínky. Jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé odmítají, je právě vzdálenost od domova. Neochotu dojíždět chce ministerstvo práce změnit příspěvkem, projekt by měla začátkem roku posoudit vláda.

Kvůli práci se není ochotno přestěhovat víc než 56 procent obyvatel ČR. Firmy nedostatek pracovníků řeší pak často zaměstnáváním cizinců, kterým stěhování nevadí, například z Polska nebo Ukrajiny. Finanční příspěvek by mohl podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové pomoci motivovat ty, pro které je kvůli nákladnosti dojíždění výhodnější pobírat sociální dávky. 

Zkouška ve čtyřech krajích

„Nezaměstnanost se koncentruje v oblastech, které jsou obtížněji dostupné, a pokud by lidé za prací s nízkými příjmy dojížděli, vydají na dopravu docela dost peněz a v podstatě se jim to nevyplatí,“ obává se. Na cestu nebo ubytování podle ní ale kvůli tomu už svým pracovníkům přispívají někteří zaměstnavatelé.

Se zavedením zatím pilotního projektu se počítá ve čtyřech krajích, kde je nezaměstnanost největší – v Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském. Příspěvek není nárokový, každou žádost individuálně posoudí úřad práce. „Aby bylo jasné, že uchazeč v okruhu dejme tomu deseti kilometrů místo najít nemůže,“ podotkla ministryně.

Pilot počítá s 2,5 tisíci zájemci

Financovat podporu dojíždění za prací mají pomoci peníze z evropských fondů. „Vyhrazena je částka zhruba 200 milionů korun na pilotní období, dotknout by se mohlo zhruba dvou a půl tisíce lidí, kdyby ale mělo dojít k hromadnému propouštění třeba v OKD, pak by lidí bylo i dvakrát více,“ vypočítala Marksová.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Větší motivaci k dojíždění nebo přestěhování za prací si slibuje od zákona o sociálním (dostupném) bydlení. Ani tento příspěvek ale zřejmě nepřesvědčí ty, kteří práci odmítají dlouhodobě. Více než rok nemá v Česku práci téměř dvě stě tisíc lidí.